A Magyar Ápolók Napját ünnepelték a Hiemer Házban

2014 óta ünnepeljük február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján a Magyar Ápolók Napját. Az idei alkalom különlegessége, hogy születésének 200. évfordulója apropóján 2017 egyben Kossuth Zsuzsanna emlékév is. A Magyar Ápolási Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elismerő díszoklevelét idén dr. Juhászné Bordács Veronika, dr. Andavölgyiné Tóth Márta és Molnárné Bali Mónika vehették át a Hiemer- házban.

 
 

Idén 200 éve, 1817-ben született Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos huga, akit 1849 áprilisában nevezték ki a tábori kórházak főápolónőjévé. Szervező munkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített és biztosította, hogy önkéntes adományokból önként jelentkezők végezzék a sebesültek és betegek ápolását, ellátását. Az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló volt. Aktívan segítette Kossuth Lajos munkásságát, bizonyítva emberségét, bátorságát, a haza iránti hűségét, szakmai alázatát. A vesztes háború után Kossuth Zsuzsanna először Belgiumban, majd az Amerikai Egyesült Államokban töltötte száműzetését, szegénységben, betegségben, 1854-ben bekövetkezett korai haláláig. Emlékének megőrzésére 1998-ban emlékdíjat alapítottak, a Magyar Országgyűlés 2014-ben február 19-ét – születésének napját – a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította. A Fejér megyei ápolók köszöntésére a Hiemer-házban került sor, ahol a Magyar Ápolási Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elismerő díszokleveleit is átadták.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából összegyűlt mintegy 150 ápoló előtt tartott beszédében Brájer Éva alpolgármester az ápolók gyönyörű hivatásáról, a felvállalt feladatról azt mondta, hogy a mindennapokban nem tudjuk átérezni annak jelentőségét és mély tartalmát – csak kiszolgáltatott helyzetünkben jelenik meg valódi értéke, amikor a beteg vagy idős ember és ápolója között igen érzékeny kapcsolat jön létre. „Meggyőződésem, hogy ez az a hivatás, amit erős lelki indíttatás motivál. Annyira összetett képességeket, emberi együttállást igényel – empátiát, kitartást, szaktudást, fizikai és lelki erőt, fáradhatatlanságot, önzetlenséget –, a legszebb emberi tulajdonságok összességét.” – fogalmazott az alpolgármester, és tiszteletét fejezte ki az egészségügyben dolgozóknak. Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének docense köszöntőjében kifejezte, hogy a Kamara ezzel az ünneppel elérte kitűzött célját, hiszen a társadalom ezen a napon az ápolókra, a szakdolgozókra figyel. „Ünnepelni jöttünk, a legnemesebb hivatás gyakorlóinak ünnepén. Az országban sok helyen zajlanak ilyen rendezvények. Azonban nem elegendő egy közjogi értelemben vett dátumot elérni, tartalommal kell megtöltenünk; mindez rajtunk ápolókon, szakdolgozókon múlik. Mit üzenjünk mi a társadalomnak? Ennek a nemes hivatásnak a legfontosabb küldetését: azt, hogy mi szolgálunk.” - fogalmazott.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója is, aki elmondta, hogy 2013-hoz képest 25 ezerrel több beteget láttak el a Szent György Kórházban ügyeleti szinten 2016-ban.  "Nem sok olyan kollektíva van, mint az ápolóké, akiknek az élete kézzelfogható módon a szolgálatról, a küldetésről szól. Az önök munkája magas presztizsértékkel bír, ez az a kollektíva, aki tetteivel bizonyítja, hogy egy fárasztó nap végén is tud mosolyogni, tud kezet nyújtani és megfelelő odaadással fordulni a rászorulóhoz." - fogalmazott a Szent György Kórház főigazgatója.

Az ünnepségen kerültek átadásra a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérmek: a 10 ezer forint címletű ezüst emlékérme és annak kétezer forint címletű színesfém változata. Az előoldalakon egy XIX. századi tábori kórházi jelenet látható, a hátlapon pedig Kossuth Zsuzsanna portréja, a „HAZÁNK ELSŐ FŐÁPOLÓJA” felirattal. Emlékérmet kapott minden megjelent ápoló, valamint Brájer Éva, dr. Csernavölgyi István, Szabó Bakos Zoltánné, a kórház ápolási igazgatója és Bokorné Sike Erika. A Magyar Ápolási Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elismerő díszoklevelét idén dr. Juhászné Bordács Veronika, dr. Andavölgyiné Tóth Márta és Molnárné Bali Mónika vehették át a Hiemer- házban. A kitüntetések átadását követően a 2017 januárjában nyugdíjba vonult Sándor Istvánné beszélt hivatásáról, életpályájáról, az elvárt naprakészségről, szaktudásról és emberségről Életem az egészségügyben címmel.
 
KÉPGALÉRIA az ünnepségről
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Brájer Éva

Székesfehérvár alpolgármestere,

Maroshegy képviselője

 

szakterülete: humán közszolgáltatások, kultúra, turizmus

6. választókerület