Japán gyermekrajzok tárlatát nyitották meg a Munkácsy Általános Iskolában

Iskolafejlesztési projektet adtak át és mutattak be kedden a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, amely a Denso Gyártó Magyarország Kft. támogatásával valósult meg. Japán gyermekrajzok érkeztek az iskolába, ezt a tárlatot nyitották meg a kiállítótérben a japán nagykövetség, az önkormányzat, a tankerület, valamint a vállalat képviselőinek a részvételével.

 

 

Az 50 éves jubileumát ünneplő Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolában kedden délután japán gyermekrajzokból nyílt kiállítás, valamint a rendezvény keretében mutatták be és adták át az iskola legújabb oktatási eszközeit. A Denso Gyártó Magyarország Kft. iskolafejlesztési projektje interaktív oktatási eszközök beszerzését támogatja; az iskola alapítványának pályázatával az intézmény egy félmillió forint értékű interaktív táblarendszerrel gazdagodott, amely a fizika-kémia szaktanteremben folyó munkát segíti a jövőben. A cég támogatásával felújították a vizuális nevelés szaktantermet is: a vizesblokk mellett megújult a falburkolat, a helyiséget kifestették, és beszereztek egy csöpögtető polcot is.

Tóth Péter, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, és felkonferálta a kisdiákokat, akik táncos-zenés műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Brájer Éva alpolgármester beszédében köszönetet mondott a város nevében a Denso Gyártó Magyarország Kft-nek, hogy mint kiemelkedő gazdasági szereplő, támogatja a város közösségét. Örömét tolmácsolta, hogy a tanulók népi rigmusokat, dalokat szólaltattak meg – és a japánok zeneszeretetére utalva a Kodály-emlékév kapcsán a két nemzetet összekötő szálakról beszélt. A rajzokból, mint mondta – hiába mások a körülmények, a környezet –, ugyanaz a lélek, ugyanaz az érzület, ugyanaz a gyermekfantázia árad, mint a magyar gyermekek rajzairól. Az alpolgármester egy kis ajándékkal köszönte meg a nagykövetnek, hogy személyesen Székesfehérvárra látogatott.

Török Szabolcs tankerületi igazgató megtisztelőnek nevezte az alkalmat, és köszönetet mondott a Denso támogatásáért. Elmondta, hogy a tankerületi központ igyekszik megteremteni a 21. századnak megfelelő feltételeket, amiben fontos stratégiai partner a városban jelenlévő cégcsoport. Az a társadalmi összefogás tesz egy iskolát igazán naggyá, ami az iskolában realizálódott, fogalmazott.

Az Aichi megyéből érkezett gyermekrajzok kiállítása a japán-magyar kölcsönös baráti kapcsolatot jelképezi, mondta el köszöntőjében Kosuge Junichi japán nagykövet, és megnyitotta a tárlatot. Azt kívánta a gyerekeknek és az iskolának, hogy a Denso támogatásával megvásárolt interaktív táblát használják ki minél jobban. Japán és Magyarország 2019-ben ünnepli kapcsolatfelvételének 150. évfordulóját – a nagykövet üdvözölte, hogy a két nép a maihoz hasonló szeretetet és tiszteletet táplál egymás kultúrája és törekvései iránt.

Yukihiro Kato, a Denso Gyártó Magyarország Kft. elnöke kifejezte, hogy a cég számára mennyire fontos a társadalmi felelősségvállalás: a vállalati filozófia fontos eleme a helyi társadalom, környezet támogatása. Ennek szellemében számos programot hajtanak végre, például tevékeny részt vállalnak a KÉPES programban, amelynek keretében óvodák és bölcsődék felújításában vesznek részt. A siker záloga a jövő generációjában van – a legfiatalabbak mellett támogatják az iskolásokat is: 2017 februárjában hirdették meg interaktív táblák beszerzésére pályázatukat, amelyben az intézmények igényei és vállalása is fontos szerepet kap. A program keretében több mint 200 ezer forinttal támogatták az eszközbeszerzést a Munkácsy Iskolában, és biztosították a vizuális szaktanterem részleges felújítását, a biztonságos környezetért és a modern oktatási eszközökért.

Az iskola udvarán ültetett sakura fa mellett Shwerlichovszky László, a Magyar-Japán Baráti Társaság székesfehérvári klubjának elnöke mondott köszöntő beszédet. Felidézte a társaság helyi vonatkozású történetét, amely 1989-ben alakult, és azóta ápol kapcsolatot Aichi megyével. A rendezvényen részt vett Yoshiko Okamoto másodtitkár, a Japán Nagykövetség Kulturális Osztályának vezetője, Dr. Vihar Judit egyetemi tanár, a Baráti Társaság országos elnöke, valamint a Denso képviselői is.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Brájer Éva

Székesfehérvár alpolgármestere,

Maroshegy képviselője

 

szakterülete: humán közszolgáltatások, kultúra, turizmus

6. választókerület