Székesfehérvár elkötelezett híve a duális képzési formának

Székesfehérváron, a Városháza Dísztermében ülésezik a Duális Képzési Tanács. Ugyanitt zajlottak egy héten belül az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának Duális Információs Napjai is – a leendő hallgatók, az egyetemek és a partnercégek képviselőinek részvételével.

A Székesfehérvár felsőoktatásában kiemelt szerepet játszó képzési forma országos bizottságát dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, majd beszédet mondott Dr. Rudnay János, a tanács elnöke.
Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott, hogy a soron következő ülést Székesfehérváron tartják, hiszen a város számára kiemelten fontos ez a képzési forma. Mint mondta, a magyar gazdaság egyik legfontosabb ipari és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is magában foglaló központja komoly munkaerőhiánnyal küzd, jelenleg 2500-3000 üres álláshellyel lehet számolni; a százezres város 70-75 ezer álláshelye pedig jól jelzi a gazdaság fontosságát, amely 30-35 ezer nem fehérvári embernek is munkát ad.

„A város heterogén összetételű gazdasága nagy biztonságot ad Székesfehérvár fejlődéséhez, de egyúttal azt is jelenti, hogy a város akkor tud fejlődni, ha a helyi gazdasága fejlődik. Bízom benne, hogy a helyi gazdaság szereplői is úgy gondolják: akkor tudnak ők fejlődni, ha a város is folyamatos együttműködésben fejlődik velük. Az együttműködésben az egyik legfontosabb kérdés az oktatás, a szakképzett, 21. századi feladatokra alkalmas és felkészített munkaerőé.”

A polgármester elmondta, hogy mind a vállalatok, mind a felsőoktatás nagy várakozással tekintett a duális képzési formára, amelyhez elsőként az Óbudai Egyetem csatlakozott partnerként. A vállalatok az első pillanattól szívesen léptek be, és az első gyakorlati tapasztalatok után még nagyobb részükről a motiváció, ami az erős és bizakodó igény kifejeződése. A polgármester megköszönte a tanács eddigi munkáját, és kifejezte, milyen nagy szükség van erre a képzési formára; a további előrelépést pedig az ipar, az egyetemek, a diákok és a települések munkájának összehangolásában határozta meg.

Dr. Rudnay János, a Duális Képzési Tanács elnöke köszöntötte Bihall Tamást, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási- és képzési ügyekért felelős alelnökét, az ülés vendégét. Elmondta, hogy egy héttel ezelőtt a Városháza Dísztermében részt vett az Alba Regia Műszaki Kar Duális Információs Napján, olyan fiatalemberekkel, akik jövőbeni hallgatói lehetnek ennek a képzési formának. Méltatta, hogy a helyi partnercégek – amelyekből 84 van összesen Székesfehérváron – képviselői személyesen mondták el a diákoknak, milyen munkahelyekre, lehetőségekre számíthatnak.

„Nagy öröm volt látni és hallani, hogy a város milyen elkötelezett a képzés irányában. Köszönöm, hogy itt tarthatjuk a mai ülésünket – az elsőt, ami nem Budapesten zajlik. Kérjük a jövőbeli együttműködést, hiszen a felsőoktatásban éppen elkezdődött duális képzés jövője a rendszer működésétől függ.”

A két éve létrehozott tanács munkájának céljával kapcsolatban azt fejezte ki, hogy a kis piaccal bíró országunknak is versenyben kell állni a többi piaccal. A versenyképesség pedig, mint mondta, attól függ, milyen szakképzett munkaerőt tud az ország a gazdaságnak kínálni, amelynek kulcsszava a minőség: a tanács felelőssége, hogy ezt a minőséget garantálja. Kifejezte, hogy a rendszer feladata az is, hogy változzon, megfelelni tudjon az újabb kihívásoknak, ezért a minőségvizsgálatok céljából stratégiai partnerséget kötöttek az ipar- és agrárkamarával, hogy a véleményüket a további fejlődés szolgálatába állítsák.

A magyar felsőoktatásban 2015 óta van jelen a duális képzési forma, azzal a céllal, hogy az egyetemekről és a főiskolákról korszerű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakemberek kerüljenek ki, akik kielégítik a gazdaság és az ipari szereplők munkaerőigényét – miközben a hallgatók munkaerő-piaci esélyei is nőnek. Az együttműködéssel magvalósuló képzés gyakorlatorientált, a hallgatók közel ugyanannyi időt töltenek a vállalatnál, mint a felsőoktatási intézményben, és a munkájukért juttatást kapnak. A képzéstípust koordinálja a Duális Képzési Tanács, amelynek 13 tagját a miniszterelnök nevezte ki három évre.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere