Gyógyíthatatlan sebek - hiánypótló könyv a magyar zsidóság deportálásáról

Gyógyíthatatlan sebek - Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban címmel mutatták be Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának legújabb kötetét a Városháza dísztermében. A tizennégy nagyobb fejezetre épülő monográfia a holokausztkutatás új tudományos eredménye. Áttekinti a német náci párt, az elnyomás működését, az erőszak meghatározó céljait, a tömeges emberirtás előkészítését is.

 

A kötetbemutatón Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket. „Szerettük volna szimbolikussá tenni ezt a napot. Egy város életében annak első számú épületének Díszterme az emlékezés és az emlékeztetés tekintetében szimbolikus kell, hogy legyen, egyfajta üzenetet kell magában hordoznia.”- fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester, kiemelve, hogy ha nem ismerjük a történelmünket és annak tragikus részeit és erre nem hívjuk fel a figyelmet rendezvényekkel, akkor nem tud fejlődni sem egy kisebb, sem pedig egy nagyobb közösség.

Azt ígérte, hogy a monográfia minden fehérvári könyvtárban, tagkönyvtárban és iskolai könyvtárban is elérhető lesz. „Fontos, hogy ma beszélgetünk a kötetről és többen meghallgatják, de alapvetően az lenne a lényeg, hogy a fiatalokhoz is eljusson és forgassák ezt a könyvet, vagy megismerhessék egy ismeretterjesztő óra keretében.” – tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott azért, hogy Székesfehérváron is bemutatják a könyvet.

A bemutatón részt vett Szőcs Géza Kossuth díjas költő, író, miniszterelnöki főtanácsadó is, aki a kötetről szólva kiemelte, hogy a monográfia olyan fehér foltot tűntet el a nemzet történelméből, amelyre már régen szükség lett volna. Szavai szerint 1944-ben a magyar állam elárulta állampolgárai egy csoportját, olyanokat, akik a nemzet szellemi és gazdasági vagyonát növelték évtizedek, vagy évszázadok óta. Szőcs Géza köszönetet mondott a professzornak a hiánypótló és rengeteg ismeretet tartalmazó könyvért.Szita Szabolcs professzor, a kötet szerzője elmondta, a könyv megírásának legfontosabb célja az volt, hogy ne felejtsük el ezeket az embereket, ne felejtsük el 600 ezer magyar polgártársunkat, akiket úgy kiirtottak, hogy szó szerint poruk sem maradt. „Ebből a szempontból a hitleristák ördögi terve, hogy megsemmisítsék az európai zsidóságot, ha nem is teljes egészében, de sikerült. Ránk, magyarokra pedig árnyék vetül, hogy a magyar kormányzat segítséget nyújtott ehhez.” – fogalmazott Szita Szabolcs, aki évtizedekig gyűjtötte az erőt és az adatokat a könyv megírásához, amelynek rövidesen az angol kiadása is elkészül. „Ezt a történetet minden magyar iskolában tanítani kell, meg kell ismerni, fel kell dolgozni.” – tette hozzá.

A professzor előadásában hiteles dokumentumok alapján ismertetett döbbenetes tényeket a magyarországi zsidóság deportálásáról, melyet a náci zsargon Rudolf Höss táborparancsnok után „Höss-akciónak” neveznek. Elmondta, hogy az „akció” rendkívül gyorsan és hatékonyan ment végbe, alig két hónap alatt, 1944. május-július között a „csúcsra járatott” haláltáborba több mint 437 ezer zsidó érkezett.

Megdöbbentő és félelmetes a „Gyógyíthatatlan sebek” tartalomjegyzéke: 14 fejezetben ír a szerző a többi között az auschwitzi koncentrációs tábor kiépítéséről, a vasúti szállítás műhelytitkairól, az üzleti alapon végrehajtott extra deportálásokról, és arról, hogy ki mit tudott, tudhatott erről a gyalázatról. Szita professzor évtizedeken át folytatott tudományos kutatásokat, részeiben hozzáférhetett az Auschwitz-Birkenau dokumentációhoz, és a koncentrációs táborokkal kapcsolatos háborús levelezéshez, melynek alapján megörökítette azt a képet, ami erről a tragédiáról kialakult benne.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere