Fehérvár 1500 ballagó diákja búcsúzott a Városház téren

A Ballagási Hét záró és egyben legszebb ünnepén, a városi ballagáson 18 iskola 59 osztályának 1500 diákja sorakozott fel szombaton a Városház téren. Az idén a ballagók nevében Börcsök Olivér, a Vasvári Pál Gimnázium 12. osztályos tanulója búcsúzott Székesfehérvártól. Beszédében olyan emlékeket sorolt fel, amelyek összekötik a 2017-ben ballagó fehérvári diákokat a Diáknapoktól a Versünnepen át a Városi Diákbálig, megemlítve a sátorozások, házibulik és fesztiválok felejthetetlen élményeit is.

A Városház téri ünnepségen elsőként Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a Himnusz hangjai után Zsigmond Lala énekelt és a VIII. Fehérvári Versünnep első helyezettje, Marth Fruzsina, a Ciszterci Szent István Gimnázium 11. évfolyamos tanulója szavalta el Kovács Ákos Azért vagy itt című dalszövegét.
Ezt követően Székesfehérvár polgármestere mondott köszönetet a ballagóknak, hogy az elmúlt években fiatalos hangulattal töltöttétek meg ezt a várost. „Ez néha hangos, kacagással teli, de ettől válik egy város diákvárossá és az elmúlt évekből ezt nektek köszönhetjük, mert ti teremtettétek meg ezt a hangulatot Székesfehérváron.” – tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a Versünnepekért, a Fehérvár Hangja rendezvényekért, a március 15-i és október 23-i megemlékezésekért, a sok diák buliért, különböző programokért és rendezvényekért is. Útravalóul jókívánságait tolmácsolta a ballagóknak, kiemelve, hogy a legfontosabb a sok barátság és emberi kapcsolat megőrzése, ami létrejött ezekben az években a diákok között. Azt kívánta, hogy a ballagó diákok találják meg azt az életutat és hivatást amit szeretnének és amiben boldogan fogják eltölteni a felnőtt esztendőket.

A polgármesteri köszöntőt követően a One Day zenekar és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában Josh Groban: Mit ér egy hang című dalát hallgatták meg a résztvevők, majd Sipos Imre miniszteri biztos mondta el köszöntő gondolatait, aki felidézte, hogy egykori iskolaigazgatóként a ballagási szerenádokon számos osztályt fogadott a lakásán és az ünnepi készülődés jegyében írta meg ballagási beszédeit. Elmondta, hogy a beszédíráshoz sokszor hívta segítségül Márait, akitől azt is megtanulta, hogy „az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme”. A diákoktól Luther Márton tanácsaival búcsúzott, aki szerint „a világnak tetsző prédikátor legyen nagy tudományú, szép orgánumú, ékesszóló, szép küllemű és olyasmit mondjon, amit az emberek szívesen hallanak.” Az Istennek kedves prédikátor viszont „képes legyen helyesen és igaz módon tanítani, jó feje legyen, tudja magát kifejezni, jó hangja legyen, meggyőződéssel és serényen végezze munkáját és vegye észre, mikor kell abbahagynia.

”Ezt követően a ballagók nevében Börcsök Olivér, a Vasvári Pál Gimnázium 12. osztályos tanulója búcsúzott Székesfehérvártól, aki beszédében olyan emlékeket sorolt fel, amelyek összekötik a 2017-ben ballagó fehérvári diákokat. Felelevenítette a Diáknapokat, amikor együtt nézték a megye iskoláinak produkcióit és biztatták a fehérváriakat, amikor együtt készültek és hallgatták egymást a Versünnepen, áttáncoltak egy estét a Városi Diákbálon, vagy pénteki és szombati partikra mentek, sátoroztak, kirándultak, házibuliztak és fesztiváloztak. „Akik meglátogatják ezt a várost, elkápráztatja a szépsége, jelentős történelmi múltja. A mi szívünkben azonban sok más dolog miatt is különleges helyet foglal el. Jól véssük hát bele az emlékezetünkbe, amit most ezen a téren látunk, hiszen így, ennyien, együtt még sosem álltunk itt, és már soha nem is fogunk. Ám ha útjaink bárhol keresztezik majd egymást, akkor mindnyájunkban feléled a régi összetartozás élménye: eszünkbe jut, hogy milyen jó volt Székesfehérváron középiskolásnak lenni. Hogyan is köszönhetnénk el másképp? Viszontlátásra Fehérvár!” – zárta ünnepi beszédét Börcsök Olivér.

Az ünnepség végén a hagyományoknak megfelelően a végzős diákok emlékszalagot kötöttek Székesfehérvár zászlajára. A városi ballagás a Szózat hangjaival zárult. Az idei ünnepségen Brájer Éva, Égi Tamás, Róth Péter és Mészáros Attila alpolgármesterek mellett Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Eszéki Ágnes, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója, valamint a Székesfehérvári Diáktanács elnökségének tagjai és a székesfehérvári oktatási intézmények vezetői, pedagógusai is részt vettek.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere