Francia diákok látogatása a Városházán

A Ciszterci Szent István Gimnázium és a francia Collège de la Madeleine között fennálló diákcsereprogram keretében kilenc francia diák és két kísérőtanár egyhetes tanulmányi úton vesz részt Székesfehérváron. Az Angersből érkező tizenegy fős delegáció a város nevezetességei mellett a Ciszterci Szent István Gimnáziumban folyó francia oktatásba is bepillantást nyerhet. A francia csoportot hétfőn délben köszöntötték a Városházán.

 

Január 13-20. között a Ciszterci Szent István Gimnázium tíz diákja Wasztlné Horváth Gabriella és Neil Muggeridge tanárok kíséretében a franciaországi Angersba utazott, ahol a Collège de la Madeleine diákjai, tanárai látták őket vendégül egy hétig. A székesfehérvári diákok bepillantást nyertek a francia iskolai életbe, a helyi menza világába, az Anjou-vidék építészetébe és történelmébe. Angers-ben megnézték a belvárost, a gótikus katedrálist, és a Természettudományi Múzeumot is. A Loire folyó mentén megcsodálták Saumur városát és kastélyát egyaránt. Az Atlanti-óceán partján emellett azt is megtudhatták a székesfehérvári diákok, hogyan nyerik ki a sót az óceán vizéből.

A magyar diákok megismerkedhettek a francia családok, gyerekek mindennapjaival. Idegen nyelven (francia, angol) kellett megállniuk a helyüket a francia családoknál, és ezt sikeresen teljesítették is. A csereprogram március 30. és április 5. között folytatódik a francia diákok magyarországi látogatásával, melynek keretében kilenc tanuló és két kísérőtanár látogatott el Székesfehérvárra.

A tizenegy fős delegációt Deák Lajosné tanácsnok köszöntötte hétfőn délben a Városháza Dísztermében. Beszédében elmondta: Székesfehérvár egy igazi diákváros, ahol az elmúlt időszakban számos fejlesztés történt a felsőoktatás terén annak érdekében, hogy minél több fiatalt sikerüljön a városba csábítani. Mint mondta, nagyon lényeges, hogy a város gazdaságilag fejlődve megtartsa romantikus jellegét és történelmi hangulatát, mely vonzó lehet a fiatalság körében. Köszöntőjében fontosnak nevezte a diákcsereprogramokat, melyeknek köszönhetően a külföldi diákok Székesfehérvár hírét viszik a nagyvilágban.

A franciaországi Angersből érkező diákok és kísérőtanáraik tartalmas egy hetet töltenek hazánkban. A csoport tagjai múlt csütörtökön érkeztek Székesfehérvárra, az elmúlt napokban pedig többek között ellátogattak Győrbe is. A hétfői napot Pestiné Paics Marianna kíséretében töltötte el a francia csoport, amely először a Püspökséget tekintette, majd a Ciszterci Szent István Gimnáziumban vettek részt francia órán. A városházi kirándulást követően hétfőn délután francia bemutatkozó délutánt tartanak az Angersből érkező tanulók, akik ezután az íjászatot is kipróbálhatják a Zöld Tanyán a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület jóvoltából. A Franciaországból érkező delegáció kedden Budapestre utazik.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Deák Lajosné

11. választókerület képviselője