Megújul a Zrínyi utca - helyszíni egyeztetést tartottak a körzetben élőkkel

A 14. számú egy változatos arculatot mutató körzet, többféle típusú településrészek tartoznak hozzá. Található kertvárosi, valamint panelépületekkel teli övezet és ipari zóna is. A nyár folyamán elkezdődhet a Zrínyi utca felújítása, melynek köszönhetően az érintett útszakaszokon kopóréteg-felújítást hajtanak végre, emellett a sebességcsillapítás problémáját is megoldanák.

 
 

A 14. számú választókörzet önkormányzati képviselője, Dr. Dienesné Fluck Györgyi kiemelte, hogy Székesfehérvár polgármesterének kezdeményezése nyomán jött létre a keddi lakossági fórum, melynek keretében lehetőség volt átbeszélni az érintett útszakaszra vonatkozó terveket, lehetőségeket. A körzet önkormányzati képviselője hozzátette: a keddi lakossági fórum kiindulópontjaként a Zrínyi utca felújítása szolgált. Mint mondta, a Mártírok útja rendbetételekor a Zrínyi és a Kinizsi utca úthálózata jelentősen rongálódott a megnövekedett átmenő forgalom miatt. A képviselő megemlítette, hogy a Mártírok útján megvalósuló fejlesztést követően dr. Cser-Palkovics András polgármester ígéretet tett a két említett utca rendbetételére. A tervek elkészültek, a közelmúltbeli lakossági fórumon pedig a körzetben élőkkel is ismertették az elképzeléseket. Dr. Dienesné Fluck Györgyi hangsúlyozta, hogy a fórum keretében a lakók különösen a sebességcsillapítás ügyében kérték a szakemberek segítségét.

A keddi lakossági fórum további lényeges pontjaként szó esett arról is, hogy az Erzsébet utca páratlan oldalán az autók nagy sebességgel közlekednek a keskeny útszakaszon. A jelenlévőknek Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője tett ígéretet a probléma megoldására.

A Zrínyi utcára vonatkozó felújítási terveket Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője ismertette a lakosok előtt. Ismertetőjében elmondta, hogy a költségvetés tartalmazza a Zrínyi utca felújításának forrását. A beruházás tartalmában szerepel, hogy a Zrínyi utcán, az Erzsébet utca és a Mártírok útja között egy kopóréteg-felújítást hajtanak végre. Mint mondta, a korábbi lakossági fórumon már elhangzott a forgalomcsillapítás eszközeinek megvizsgálása. A szakember hangsúlyozta, hogy a küszöböket – más néven fekvőrendőröket – a Közlekedési Iroda munkatársai szakmai kifogások miatt nem javasolták, ráadásul maguk a lakók sem kérték. Ehelyett úgynevezett forgalomcsillapító-kapuzatra tett javaslatot a Közlekedési Iroda. Ez azt jelenti, hogy irányonként bizonyos helyeken szűkítenék az útpályát, így lassításra, illetve a szembejövő forgalomnak nyújtandó elsőbbségadásra "kényszerítenék" a járműveket. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel az autók rendszeresen az utcán parkolnak, így ez is egyfajta forgalomlassító megoldás. Ezen kívül arra is kitért, hogy az Erzsébet úti csomópontban gyalogátkelőhelyeket létesítenének, a kisüzletnél található parkolót pedig zsákutcává tennék a Zrínyi utca felől, így biztonságosabbá és áttekinthetőbbé válna a csomópont. Mint mondta, a tervek már elkészültek, következő lépésként a gyalogátkelőhelyeket kell engedélyeztetni. Nagy Zsolt véleménye szerint a beruházást a nyár folyamán tudják elindítani.

A lakossági fórumon felmerült annak a lehetősége, hogy az Erzsébet úti csomópontban vizsgálják meg a körforgalom bevezetésének a lehetőségét. A Közlekedési Iroda vezetője szerint műszakilag ugyan nem lehetetlen, de jóval nagyobb költségvonzattal járna ez az elképzelés, mivel eltolt, nem egymással szemben lévő utcákról van szó. A fórumon ezen kívül szó esett még a kórház környéki utcák zsákutcásításának problémájáról is. A lakók elmondták, hogy a kórház forgalmának jelentős része közlekedik rendszeresen az Erzsébet utca páratlan oldalán. Véleményük szerint a keskeny útszakaszon problémát okoznak a nagy sebességgel közlekedő autósok. A körzet önkormányzati képviselője és a Közlekedési Iroda vezetője ígéretet tettek arra, hogy a lakók elhangzott elképzeléseit megvizsgáljak, s amennyire lehetséges, megpróbálják beépíteni azokat a tervekbe.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Dienesné Fluck Györgyi

Székesfehérvár tanácsnoka,

Ráchegy, a KÖFÉM lakótelep, a Búr-telep és Börgönd képviselője


 

szakterülete: szociális ügyek, nyugdíjasok helyzete

14. választókerület