Lakossági fórum a Köfémen - pelyhedző nyárfákról, padokról és útfejlesztésekről kérdeztek a lakók

Lakossági fórumot tartott dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú választókörzet önkormányzati képviselője a Köfém Művelődési házban, ahol beszámolt az idei év első felében megvalósult fejlesztésekről és számos kérdésre is választ kaphattak a résztvevők. A lakók többek között a padok kialakításáról, a pelyhedző nyárfák kivágásáról, az autós közlekedés nehézségeiről és a tömegközlekedéssel kapcsolatban is tettek fel kérdéseket.

 
 

A hétfői lakossági fórumon részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Kovács Zsolt rendőr alezredes, városi rendőrkapitány és Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője is. A Köfém Művelődési Házban elsőként a körzet önkormányzati képviselője, Dienesné Fluck Györgyi számolt be az év első felében megvalósult fejlesztésekről. A képviselő többek között elmondta, hogy négy járda készült el a Köfém lakótelepen, valamint lépcsőket is kialakítottak a garázsok megközelítéséhez.

A Köfém lakótelep 36-tól a parkolóig vezető járda épült meg, azon kívül az orvosi rendelő mögött lévő keskeny, lapokból kialakított járdaszakaszt is kiváltották újonnan épült széles járdával. A Köfém lakótelep 5-től a pékségig vezető út is elkészült, azon kívül lépcsőt építettek a Budai út 165-ös ház és a garázsok között, mivel a meglévő lépcső balesetveszélyes volt. Az Aluminium Múzeum mellett is járda építését kérték a lakók, ez napokon belül elkészül.

Fontos munka volt idén a járdák akadálymentesítése is, valamint parkolókat festettek fel a Köfém lakótelep 15-ös lépcsőházától a 23-as lépcsőházig. Hamarosan elkészül a közvilágítás korszerűsítése is a Topolyai út melletti garázsoknál, ahol sok betörés történt az utóbbi időben.
A fórum résztvevői többek között a pelyhedző nyárfák kivágását kérték és a padok hiányát vetették fel a Budai út 165. és Budai út 163. számú házak előtt. Kérdés érkezett arról is, hogy mi a terve a városnak az átmeneti hajléktalan szállóval, ami frusztrálja a lakókat. A fórum résztvevői felvetették, hogy új buszmenetrenddel a Köfém megközelítése több városrészből nehezebb lenne és az utak felújítása és az autós közlekedéssel kapcsolatos nehézségek is szerepeltek a témák között.
Válaszában Székesfehérvár polgármestere a közpénz felelős elköltésére és arra a jelenségre hívta fel a figyelmet, amikor a lakossági fórumokon egy lakóközösség néhány tagja a padok kialakítását kéri, míg mások felszedetnék a padokat arra hivatkozva, hogy éjszaka csendháborítás történik a padok környékén. A padok ügyében Cser-Palkovics András polgármester aláírások gyűjtését kérte, hogy az érintett lakóingatlanok tulajdonosai egyértelműen fejezzék ki hozzájárulásukat a döntésekhez a későbbi viták elkerülése miatt. A polgármester kiemelte, hogy a fák ügyében hasonló a helyzet, a fakivágások nagy felháborodást váltanak ki. Hozzátette, hogy a fa óriási érték, harminc - negyven éves fákat nem lehet azonnal pótolni, több évtized kell ehhez.
 
Az utak felújítása kapcsán Cser-Palkovics András elmondta, hogy ehhez jelentős segítséget nyújt az adósságkonszolidáció, ami 18,5 milliárd forintos segítséget jelentett Fehérvár esetében. A másik forrás az utak felújítására a helyi iparűzési adó. Székesfehérvár polgármestere emlékeztetett, hogy 2013-ban indította el a város a Sára Gyula út, járda és parkolóépítési programot, amelynek célja, hogy minden városrészbe történjen fejlesztés a körzet képviselőjével egyeztetve. Az autós közlekedés nehézségeiről szólva a polgármester elmondta, hogy csak 2015-ben ezer darabbal nőtt a Székesfehérváron forgalomba helyezett autók száma és ha ez a trend így folytatódik, nem az útszűkítések miatt fog megállni a forgalom, hanem azért mert a város úthálózata megtelik, így csak a közösségi közlekedés és a kerékpáros közlekedés fejlesztése lehet a megoldás.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Dienesné Fluck Györgyi

Székesfehérvár tanácsnoka,

Ráchegy, a KÖFÉM lakótelep, a Búr-telep és Börgönd képviselője


 

szakterülete: szociális ügyek, nyugdíjasok helyzete

14. választókerület