II. Egészségnap a KÖFÉM-en - sokan vettek részt az ingyenes szűréseken

Szombaton másodszor tartottak egészségnapot a KÖFÉM Művelődési Házban. Az érdeklődőket ingyenes állapotfelméréssel és a legkülönfélébb szűrővizsgálatokkal várták, melyeket a Szent György Kórház és a Humán Szolgáltató Intézet orvosai, munkatársai végeztek. Az eseményen résztvevők ezen kívül változatos mozgásformákat is kipróbálhattak.

 
 

Szombaton sokan éltek a lehetőséggel, hiszen a résztvevőknek nem kellett időpontot kérniük, utazniuk és hosszasan sorban állniuk a rendelőintézetben az egyes vizsgálatokért, helyette helyben kaptak segítséget. Az egészségnapon a vizsgálatok mellett ingyenes mozgásprogramot is bemutattak, ráirányítva a résztvevők figyelmét arra, hogy a mozgással sokat tehetünk egészségünkért.

Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. választókörzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy a tavalyi évet követően másodszor szerveztek egészségnapot a KÖFÉM Művelődési Házban, ahol számtalan vizsgálati lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek. Kiemelte, hogy a körzet lakóin kívül a város egyéb részeiről is érkeztek a szombati szűrőnapra, így ez is jól bizonyítja az ingyenes vizsgálatok fontosságát és sikerességét.

Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka elmondta: a város kiemelt céljának tekinti, hogy támogassa az ilyen rendezvények megvalósulását. „Igyekszünk minden városrészbe eljuttatni az ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat. Jól látható, hogy ezek a programok igazán sikeresek a városban, a művelődési házak pedig kifejezetten alkalmasak az egészségnapok megrendezésére. Arra is nagy figyelmet fordítunk ezeken az alkalmakon, hogyha valami problémát találunk a pácienseknél, akkor megfelelő beutalóval lássuk el őket a minél gyorsabb gyógyulás érdekében.” – tette hozzá Östör Annamária.

A Fejér Megyei Osteoporosis Klub tagjai immáron rendszeres résztvevői a városrészi szűrőnapoknak. Szombaton a KÖFÉM Művelődési Házban tartott eseményen is speciális tornával várták a résztvevőket. Turánné Deák Éva klubvezető-helyettes elmondta, hogy elsősorban a csontritkulás megelőzése és gyógyítása céljából tartanak bemutató tornákat az ingyenes egészségnapokon. Mint mondta, a csontritkulásban szenvedőkön kívül a foglalkozások minden öten év felettinek kifejezetten ajánlottak a csontok és az ízületek karbantartása céljából. Az érdeklődőknek napi ót órában tartanak negyvenöt perces gyógytornát kiváló szakemberek segítségével.

A KÖFÉM Művelődési Házban tartott szombati egészségnapon lehetőség nyílt általános állapotfelmérésre, a testsúly ellenőrzésére, BMI, vagyis testtömeg index számításra, vérnyomás-, várcukorszint-, koleszterinszint-mérésre, rizikókérdőív kitöltésére, szakorvos bevonásával kardiológiai vizsgálatra, mozgásszervi és melanoma szűrésre, dietetikai tanácsadásra, és csontritkulás tornára. Mindeközben a gyerekek és a felnőttek is kipróbálhatták a jógát. A szűréseket a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosai és asszisztensei, illetve a HSZI védőnői végezték.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Dienesné Fluck Györgyi

Székesfehérvár tanácsnoka,

Ráchegy, a KÖFÉM lakótelep, a Búr-telep és Börgönd képviselője


 

szakterülete: szociális ügyek, nyugdíjasok helyzete

14. választókerület