A szociális ágazatban dolgozókat köszöntötték Székesfehérváron

A társadalom megbecsülésének ünnepe a Szociális Munka Napja, melyet november 12-én tartanak. Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben köszönti az ágazat helyi vezetőit, dolgozóit, és átadta a Pro Caritate Albae Regiae díjat. Az idei ünnepséget a Hiemer-házban tartották, ahol a város elismerését Magyar László, a Szent Kristóf Ház vezetője kapta.

 
 

A Szociális Munka Napja az International Federation of Social Workers (Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége) nevéhez fűződik, amely a világ csaknem 80 országában rendelkezik tagszervezetekkel. Az IFSW 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként. Ekkor világszerte felhívják a figyelmet mindazok munkájára, akik a rászorulókkal, az elesettekkel, az ápolást igénylő embertársainkkal foglalkoznak.
Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben ünnepséget szervez a város szociális intézményeiben dolgozók számára. Idén a Hiemer-ház házasságkötő termében került sor az eseményre, ahol Egyed Attila, a Vörösmarty Színház művészének szavalata után dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott beszédet. A KÖSZÖNET hangján szólt, mint mondta, ezzel az egyszerű, nagyon emberi és ritkán mondott szóval fejezhetjük ki igazán a mai nap jelentőségét. A szociális területen végzett munkára születni kell, ezt a hivatást nem szabad érzelmek és lelkiismeret nélkül, csak racionálisan választani. A városi szakemberekben megvan a szükséges képesség, a „hideg fej” a döntések meghozatalához, de megvan bennük az elkötelezettség és a szolidaritás is, hogy másokért cselekedjenek. Mindezért a város egész közösségének köszönete jár a székesfehérvári intézményekben dolgozóknak.

A köszöntőt követően somogyi és dél-alföldi népdalokat hallhattak a résztvevők Zsikó Zsuzsanna népdalénekes és Varró János népzenész előadásában, majd sor került a „Pro Caritate Albae Regiae” díj átadására. A Székesfehérvár Önkormányzata által 2012-ben alapított elismerés annak a természetes személynek adományozható, aki a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja, az idősek emberi méltósága, anyagi, fizikai, lelki egészsége, jóléte, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok segítése, az esélyegyenlőség megteremtése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett. Ebben az évben Magyar László, a Szent Kristóf Ház vezetője kapta az elismerést példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Magyar László 1959. október 27-én, Székesfehérváron született kilencedik gyermekként. Édesapja korán elhunyt, így az édesanyja nevelte tovább egyedül a nagycsaládot. A munkamegosztás hozzájárult segítő természetének, szolidaritásérzékének kibontakozásához. Villamosipari szakon üzemmérnök diplomát szerzett, majd a Videotonban és egy kft-ben dolgozott, de továbbra is tevékeny volt az önkéntes segítségnyújtásban, a kortárs fiatalok, majd később a maroshegyi önkéntes karitászcsoport keretében az idős emberek, az elesettek, a társadalom perifériájára szorultak körében. Feleségével négy gyermeket neveltek fel. 2005-ben eredeti munkáját felcserélte a szociális területre, és a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitásznál kezdett dolgozni. Közben másoddiplomát szerzett szociális munkás szakon, és letette a szociális szakvizsgát is. Munkáját 2006 karácsonyára egy heti rendszerességgel működő, fogyatékkal élő fiataloknak szóló klub szervezésével folytatta. A Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye 2010 márciusában nyitotta meg kapuit a halmozottan sérült emberek nappali ellátása, majd 2014-től a támogatott lakhatása is működik az intézményben. A ház 2015 őszén új épületszárnnyal bővült, így nyugodt, biztonságos, élhető feltételeket tudnak teremteni a sérült fiatalok számára.

Magyar László intézményvezető, egyházközségi karitász vezető elkötelezett a fogyatékkal élők életminőségének jobbításában. Cselekvő, keresztény felebaráti szeretettel és felelősségvállalással végzett munkája biztosíték a Szent Kristóf Ház színvonalas működésére. Mint mondta, megtisztelő számára a Pro Caritate elismerés, amely azonban nem egyetlen ember díja. Csak másokkal közös munkában és sokak támogatásával sikerült az eredményeket elérnie.

Az ünnepség vendégfogadással zárult, ahol dr. Dienesné Fluck Györgyi szociális tanácsnok mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott, a szociális területen végzett munka szellemi, fizikai és lelki próbatétel is, melyek közül az utóbbit a legnehezebb kipihennünk, hiszen a lelki terheinket magunkkal cipeljük. A szociális ellátásban dolgozók azonban a hivatásuknak élnek, melyet csak lélekkel tudnak végezni, ez az a körülmény, ami hajtja, és a pályán tartja őket.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Dienesné Fluck Györgyi

Székesfehérvár tanácsnoka,

Ráchegy, a KÖFÉM lakótelep, a Búr-telep és Börgönd képviselője


 

szakterülete: szociális ügyek, nyugdíjasok helyzete

14. választókerület