Az Emlékév tiszteletére tizenhat helyszínt díszítenek fel a Pünkösdi Virágálom keretében

Székesfehérváron immár hagyománya van a Pünkösdi Virágálomnak, amely nevéhez hűen az egész Belváros arculatát megváltoztatja néhány napra azzal, hogy ötletes virágkompozíciókkal "öltözteti fel" a köztéri alkotásokat. Idén május 17-én pénteken 16 helyszínt díszítenek a helyi virágkötők és a programhoz csatlakozott két oktatási intézmény.


Mindenkit szeretettel várnak a pénteken 17 órakor a Szent István szobortól induló sétára, ahol nemcsak a zsűri, hanem az érdeklődők is meghallgatják az alkotókat és közösen járhatják végig a virágba borult történelmi helyszíneket. A részleteket Brájer Éva alpolgármester, Égit Tamás alpolgármester, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője és a virágkötők, valamint a programba bekapcsolódó iskolák képviselői sajtótájékoztatón ismertették. A Pünkösdi Virágálom egy olyan fehérvári hagyomány, amelyet az Önkormányzat támogatásával a helyi virágkötők, az őket képző két oktatási intézmény valósít meg évről-évre. A kezdeményezés célja, hogy Pünkösdre szép virágkompozíciók díszítsék a Belváros köztéri alkotásait, a jelentősebb középületek kapuit.

"A korábbinál több helyszínen valósul meg a rendezvény, ami a 2013-as Emlékév jegyében a Szent István szobortól indul. Szeretnénk a szakmai körökben is népszerűsíteni a Pünkösdi Virágálmot, idén a  Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke, Boros Attila is vendégünk lesz." – mondta el Brájer Éva alpolgármester.
Székesfehérvár Belvárosában jelentős megújulási folyamat zajlik, amelynek részeként most a Fő utcán és környékén zajlanak építési munkálatok. Mindezek a Pünkösdi Virágálom megrendezését nem akadályozzák, sőt idén talán még fontosabb, hogy szemet gyönyörködtető kompozíciók díszítsék a köztereket. "Remélem sikerül túlszárnyalni az eddigi magas színvonalat és sokan látogatnak el a rendezvényre. A belváros rehabilitáció ellenére számos látnivalót kínál a népszerű Pünkösdi Virágálom, sok köztéri alkotás borul majd virágdíszbe." – fogalmazott Égi Tamás, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője.
A pünkösdi napokat megelőzően is komoly egyeztetések és előkészületek zajlanak ilyenkor a virágkötők részvételével. A 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére idén módosult és ki is egészült a feldíszítésre kijelölt helyszínek száma. Mindenki kettőt-kettőt vehet birtokba május 17-én, pénteken – azt, hogy melyek ezek pedig a szerencse döntötte el. Mindenki megtervezi azt, hogy milyen virágokból, milyen formákat alakít ki az általa kihúzott helyszíneken, köztéri alkotásokon. - ismertette a résztvevő virágkötők képviseletében Horváth Ildikó.
Az idei esztendőben is nyolc virágkötő, helyi virágüzlet vesz részt a programban. Mellettük két oktatási intézmény is bekapcsolódik a díszítésbe. Az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI immár negyedik alkalommal hozza el virágkötő tanulóit, idén a Kossuth utcában látható „Táncosnő” című szobrot öltöztetik virágba közösen. – mondta el Bozori Zsuzsanna.

Az idei esztendőben egy újabb oktatási intézmény csatlakozott a díszítőkhöz, a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola. Ők művészeti képzést nyújtanak, így most izgalommal vegyes várakozással tekintenek a péntek elé, hogy a megálmodott terveket hogyan sikerül virágba önteni és megvalósítani. Tőlük Gálné Pék Eszter és Szabóné Szűcs Angéla vezetésével két csoport dolgozik majd, és Géza nagyfejedelem szobrát, valamint a 10-es huszároknak emléket állító lovasszobrot díszítik fel.
Egy közös séta keretében kerülnek átadásra a Pünkösdre készülő kompozíciók. Mindenkit szeretettel várnak 2013. május 17-én, pénteken 17 órakor a Megyeháza előtt. Egy rövid zenei műsort követően dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen járják végig a tizenhat helyszínt és itt személyesen az alkotók mesélnek a résztvevőknek az általuk készített kompozíciókról.
 

A séta helyszínei:
1. Sidló Ferenc: Szent István lovas szobor (Megnyitó)
2. Nagy Lajos szobra a Karmelita, szemináriumi templom oldalán, Kossuth utca
3. Medgyessy Ferenc: Táncosnő, Kossuth utca
4. Városháza Kossuth utcai kapu, erkéllyel
5. Géza fejedelem szobra, Géza fejedelem tér
6. Szent Anna Kápolna bejárata
7. Pátzay Pál: 10-es huszárok emlékmű, Városház tér
8. Szent Imre, Barátok templom kapu, Városház tér
9. Hiemer-ház kapu, Oskola u 2-4.
10. Szent Imre szobor, Oskola u.
11. Püspökség kapu erkéllyel, Városház tér
12. Medgyessy Ferenc Török kút, Városház tér
13. Országalma, Városház tér
14. Városháza kapuja erkéllyel
15. Nemzeti emlékhely zászló, Pipo torony
16. Romkert bejárat, Nagyboldog asszony templom, Koronázó tér
 

KÉPGALÉRIA a tavalyi Virágálomról
 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Égi Tamás

Székesfehérvár alpolgármestere, Városközpont, Belváros képviselője

 

szakterület: költségvetés, gazdasági ügyek

1. választókerület