Elkészült az új 48 méteres kémény a SZÉPHŐ Királysori telephelyén

Jövő héten kezdődik a próbaüzeme annak az új, 48 méter magas kéménynek, amelyet mintegy 75 millió forintból alakította ki a SZÉPHŐ Zrt. Királysori telephelyén. Az acéllemezkémény átköltöztethető, így illeszkedik azokhoz a tervekhez is, amelyek a Bakony utcát jelölik meg a hőtermelés új központjának. A régi, 105 méteres kémény csak nagy hidegben füstöl majd.

 
 

„Amikor átvettük a fűtőerőművet, azzal szembesültünk, hogy a 105 méter magas kémény olyan állapotban van, ami felújítást igényel és ennek becsült költsége 100 millió forint. Egyértelmű volt, hogy nem szabad olyan beruházásba belevágni, aminek nincs jövője, de amíg a hő termelő egységeket nem tudjuk kiköltöztetni a Királysorról, működnie kell a kazánoknak és ehhez el kell vezetni a füstgázt. Akkor találtuk ki, hogy ha építünk egy ideiglenes kéményt, akkor ez a probléma kezelhető, részben azért, mert a kémény átköltöztethető.” – hangsúlyozta Szauter Ákos, a SZÉPHŐ Zrt. vezérigazgatója beruházás kapcsán.

Szauter Ákos elmondta, hogy az új kéményre egy kazánt kötöttek rá a négyből, a maradék három a 105 méteres kéményen van. A számítások szerint a Bakony utcai kazán lesz a gerince a hőtermelésnek, ott lesz a hőtermelés nagyobbik része. Hideg időben a csúcsigényt a Királysori új kéményre rákötött négyes kazán fogja kielégíteni, csak nagy hidegek esetén indítják el a plusz kazánokat. Éves szinten így várhatóan mindösszesen pár száz órát jelent majd, amikor a régi 105 méteres kémény üzemelni fog.

Égi Tamás alpolgármester elmondta, hogy a Fűtőerőműnél - ami két éve került a város tulajdonába a Széphő Zrt. vagyonkezelése mellett - többféle feladatnak kell megfelelni. „Az első a hőszolgáltatás biztonsága, emellett pedig az évek óta halogatott felújításokat is végre kell hajtani. A tervek között van az is, hogy a Királysorról a város külsőbb területeire vigyük a hőtermelést.” – emelte ki Székesfehérvár alpolgármestere, aki a legújabb, mintegy 75 millió forintból megvalósuló kémény építése kapcsán elmondta, hogy bár az új beruházás a Királysoron valósult meg, de a szerkezet leszerelhető és átvihető a Bakony utcába, ahol a következő évtől a hőtermelés központja lesz. „Pár hónapja alakították ki az első, 20 MW-os termelőegységet a Bakony utcában, azon dolgozunk, hogy pár éven belül a teljes hőtermelést elvigyük a Király sorról. Így javítani tudjuk a belváros levegőminőségét és felszabadul egy városközpontnyi terület is, ahol akár lakóövezetet lehet létrehozni.” – tette hozzá Égi Tamás.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Égi Tamás

Székesfehérvár alpolgármestere, Városközpont, Belváros képviselője

 

szakterület: költségvetés, gazdasági ügyek

1. választókerület