Kamatmentes fejlesztési hitelekről döntött a Városkörnyéki Koordinációs Bizottság

A Városházán tartotta soros ülését pénteken a Városkörnyéki Koordinációs Bizottság. A szervezet kamatmentes hitelek iránti kérelmekről tárgyalt. A döntések értelmében útjavítás, járdaépítés, önkormányzati tulajdonú épületek felújítása és munkagépvásárlás valósulhat meg a kérelmeket benyújtó településeken.

 
 

 

A Városkörnyéki Koordinációs Bizottság 1989 óta működik Székesfehérvár és a térségi települések önkormányzatainak tervszerű, összehangolt és hatékony együttműködése érdekében. Tagságába 26 település tartozik, név szerint: Székesfehérvár, Zámoly, Soponya, Mezőszentgyörgy, Úrhida, Sárkeszi, Csősz, Iszkaszentgyörgy, Füle, Seregélyes, Tác, Sárszentmihály, Aba, Moha, Sárkeresztes, Pátka, Polgárdi, Lajoskomárom, Szabadbattyán, Kisláng, Lepsény, Lovasberény, Mátyásdomb, Jenő, Nádasdladány és Enying.

A dr. Cser-Palkovics András polgármester által vezetett testület hagyományosan infrastrukturális fejlesztések megvalósításában segíti a Székesfehérvár környéki tagtelepüléseket. A testület ilyen, kamatmentes kölcsönök iránti kérelmekről döntött pénteken, a Városházán rendezett soros ülésén is. A támogatások odaítéléséhez a testületi tagok kétharmados jelenléte és egyhangú szavazata szükséges. Ezúttal a települések által benyújtott támogatási kérelmek összege 53 millió forint, a felosztható kölcsönkeret azonban 44 millió 282 ezer forint volt. A testület úgy határozott, hogy az igényeknek – ha nem is teljes mértékben, de egyenlő arányban – valamennyi település esetében eleget tesznek.

A döntés értelmében Sárkeszi Önkormányzatának 836 ezer forint kölcsönt folyósítanak járdaépítésre. Lovasberény az úthálózat-javításra és a vízelvezetési gondok megoldására kap 4 millió 178 ezer forintot. Mátyásdombon belterületi úthálózat-javítás valósul meg 6 millió 684 ezer forintból. Ugyancsak útjavítás céljából kap kamatmentes hitelt Soponya 12 millió 533 ezer forint és Tác 7 millió 520 ezer forint értékben. Füle településnek szolgálati lakás felújítása céljából folyósítanak 5 millió 849 ezer forintot, míg Polgárdi város 6 millió 684 ezer forintot kap óvoda-felújításra és munkagép vásárlásra. A hitelt három év alatt, időarányosan kell visszafizetniük a településeknek.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Égi Tamás

Székesfehérvár alpolgármestere, Városközpont, Belváros képviselője

 

szakterület: költségvetés, gazdasági ügyek

1. választókerület