Négyszáz méter kolbász tekeredett a Jancsárkertben

Szombaton negyedik alkalommal került sor a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra a Jancsákertben. A résztvevő csapatok több mint 400 kg húst töltöttek be és ebből mintegy négyszáz méter kolbász tekeredett. A Jancsárkertben a gasztroutca disznótoros ételek gazdag választékával várta a vendégeket.

 
 

 

A Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület negyedik alkalommal rendezte meg a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált. A Jancsárkertben a kolbásztöltő verseny mellett gasztroutca is várta a vendégeket disznótoros finomságokkal. A versenyre idén a határon túlról is érkeztek csapatok a horvátországi Biljéből és Eszékről.

A megnyitón Égi Tamás alpolgármester mondott köszönetet a Fehérvári Polgárok Egyesületének és a Jancsárkertnek, hogy lehetőséget adnak a fehérváriaknak arra, hogy megmutathassák, saját maguk is tudnak élelmiszert előállítani. Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy idén is sokan vállalkoztak arra, hogy ezt meg is mutassák. Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesülete nevében üdvözölte a IV. Kolbásztöltő Fesztivál csapatait és reményét fejezte ki, hogy ugyanolyan jó hangulatban és jó minőségben készülnek majd a kolbászok, mint az elmúlt években.

A verseny kezdetén a csapatok 5 kg darált kolbászhúst és 1 kg kenyeret kaptak, az összes fűszerről és a feldolgozáshoz szükséges valamennyi eszközről, többek között bélről, kolbásztöltőről, keverőedényekről, késekről, vágódeszkáról és valamint az elfogyasztáshoz szükséges savanyúságról, mustárról, tormáról a résztvevő csapatoknak kellett gondoskodnia. A résztvevő csapatok több mint 400 kg húst töltöttek be és ebből mintegy négyszáz méter kolbász tekeredett.

Pamminger Ede, a Királyi Város Ízmestere, a zsűri elnöke elmondta, hogy idén is két kategóriában díjazták az elkészült "alkotásokat". Az első kategória a hagyományos "klasszikus" kolbász volt, ami fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel és pirospaprikával készült, a másik pedig a "különleges" kolbász, ebben a kategóriában a versenyzők szabadon engedhették fantáziájukat az ízesítés tekintetében. A megjelenés, autentikusság és hagyományőrzés idén is fontos szerepet játszott, két hasonló produktum közül az nyert, ahol a készítő csapat nagyobb hangsúlyt fektetett erre.
 
KÉPGALÉRIA a kolbásztöltésről
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Égi Tamás

Székesfehérvár alpolgármestere, Városközpont, Belváros képviselője

 

szakterület: költségvetés, gazdasági ügyek

1. választókerület