Folklórprogrammal zárult a XIV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál

Újra énekszótól voltak hangosak a Királyi Város utcái és terei az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon. A négynapos programban szerepeltek fesztiválhangversenyek, templomi koncertek, szerenád és táncház egyaránt. A kórusfesztivál vasárnap folklórprogrammal és a „Szállj elő zöld ág” városi alsó tagozatos néptánctalálkozóval zárult.

 
 

 

A határokon átívelő kórustalálkozónak kétévente ad otthont Székesfehérvár egyik legfontosabb zenei műhelye, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény csaknem három évtizedes, magas színvonalú munkája révén ismét énekszótól voltak hangosak a Királyi Város utcái és terei az elmúlt napokban. Az idei találkozón kilenc kórus csaknem ötszáz tagja örvendeztette meg a közönséget, a vendéglátó Kodály Iskolát három énekkar képviselte, illetve érkeztek vendégkórusok Budapestről, Pécsről, Kecskemétről, Erdélyből, Lengyelországból és idén először Csehországból is.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket a XIV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és a „Szállj elő zöld ág” városi alsó tagozatos néptánctalálkozó záróünnepségén. "A négynapos rendezvénysorozatunk ismét bebizonyította, hogy a zene túllép a szavakon.

A dallamok közvetítésével megismerhetjük és megérthetjük egymást. Az együttes éneklés öröme összehozza az énekkarosokat, akik önmagukat felülmúlva elkötelezetté válnak a közös sikerekért, a közös élményekért. A muzsikáló fiatalok „egy nyelvet beszélnek”, csodás hangjukból és tudásukból - a karvezetők és a zenetanárok irányításával - harmónia és csoda születik, amit örömmel adnak át a közönségnek.” – mondta Földi Zoltán, aki Kodály Zoltán szavaival zárta beszédét: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

Vasárnap délelőtt a Videoton Oktatási Központban folklórprogrammal ért véget a népszerű fesztivál. A hagyományoknak megfelelően itt került sor a „Szállj elő zöld ág” városi alsó tagozatos néptánctalálkozóra is, melyen ezúttal nyolc csapat vesz részt. A díjátadón a zsűri elnöke, Dr. Kerekesné Pytel Anna első ízben a Kórusok Országos Szövetsége nevében köszöntét és gratulációját fejezte ki a szervezőknek, hogy a gyermekek csodálatos fellépésekkel örvendeztették meg a népes közönséget. Véleménye szerint, akik a zenét, vagy a néptáncot választják hobbinak, azok többet kapnak és adnak. Mint mondta, többet adnak, mert maguk is örülnek annak a szép zenének, amit énekelnek, s ezzel mást is megörvendeztetnek.
 
KÉPGALÉRIA a programról
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Földi Zoltán

Felsőváros képviselője,

a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke

 

szakterület: oktatás

10. választókerület