Elkészült az Attila utca teljes felújítása a Felsővárosban

Július elején kezdődött az út- és járdafelújítás, mára pedig a műszaki átadás is megtörtént az Attila utcában. A Saára Gyula-program keretében a Berényi út - Koppány utca közötti szakaszon, mintegy 65 millió forintból 5 és fél méter szélességben új aszfaltburkolat és szegély épül továbbá mindkét oldalon megújul a járda is.

 
 

 

A páratlan oldalon új járda épült 15 cm-es zúzott kő alappal és aszfalttal. A páros oldalon eredetileg  csak felújítás lett volna, de olyan rossz minőségű volt a régi járda, hogy azt is elbontották és ott is új járdát készített a kivitelező.  Az építkezést három ütemben végezték, elsőként a Berényi és Ond utca, majd az Ond és a Kund utca, végül a Kund és a Koppány utca közötti szakaszt újították fel.

A Saára Gyula Program keretében több mint 65 millió forintos út- és járdafelújítás történt az Attila utcában. Komplex fejlesztés történt, hiszen nem csak az útburkolat, hanem mellette a szegélyek és mindkét oldalon a járda is megújult – mondta Cser-Palkovics András polgármester. „Ezt a fajta beruházást szeretik a műszaki szakemberek is, mert komplexen, mindenre kiterjedt a felújítása az utcának. Örülök annak, hogy meg tudtuk valósítani ezt a felújítást is, ami a környéken élő emberek mindennapjait teszi élhetőbbé. Hamarosan elindulnak a városban az EU-s forrásból megvalósuló fejlesztések. Ennek egyik példája a Ligetsor felújítása, ami reményeink szerint 2017-ben megtörténik, de ilyen a Berényi út második üteme is. Folytatódik a Saára Gyula Program is a város saját költségvetési forrásából. Törekszünk arra, hogy minél több városrészben legyen hasonló útfelújítás annak érdekében, hogy minden városrész lakókörnyezete fejlődjön. Az Öreghegyen és a Maroshegyen, de a belvárosban is lesz útfelújítás, ami nem csak az utakat, hanem a járdákat is érinti. A sűrűn lakott városrészekben, mint a Vízivárosban és a Palotavárosban pedig parkolóépítések történnek."

A teljes régi pályaszerkezetet elbontottuk és új pályaszerkezetet építettünk ki 20 cm zúzott kővel és 10 cm aszfalttal -mondta Förhécz Gábor, a kivitelező Strabag Általános Építő Kft. főépítésvezetője. A járda is mindkét oldalon megújult, ahol szintén új alap készült a kapubejáróknál pedig betonos alapot építettek. A teljes utcában mintegy ezer méternyi szegély épült, a vízelvezetés miatt pedig az egyik oldalon ún. "K" szegély, a másik oldalon süllyesztett szegély található. A felújítás során a járdaépítés okozta a legnagyobb nehézséget, mert az előre tervezett felújítás helyett az egészet el kellett bontani, valamint a Kund és a Koppány utca közötti szakaszon, az útalap alatt, 30 cm mélyen talajcserét is kellett végezni a megfelelő teherbírás miatt.

Földi Zoltán kiemelte, hogy több mint tíz éves lakossági kérést sikerült megoldani azáltal, hogy sikerült felújítani teljes szélességében az Attila utca Berényi és Koppány utca közötti szakaszát. „Köszönöm minden képviselőtársamnak és a város polgármesterének azt az együtt gondolkozást, ami az utca felújítását eredményezte. Nagy szükség volt a teljes rekonstrukcióra, mert az utca borzasztó állapotban volt és szinte már a közlekedés is nehézkes volt. Ha ránézünk a felújított útszakaszra, akkor láthatjuk, hogy szinte teljesen kicserélték az utcát és mintha nem is a négy hónappal ezelőtti utcában járnánk. A környéken az Ond és a Kund utca is teljesen megújult, amivel nagyon sok felsővárosi polgárnak lett könnyebb a közlekedés és szebb a lakókörnyezete. Végre el lehet tolni a babakocsikat és lehet biciklizni az utcán. Köszönet illeti a kivitelezést, mely nagyon szép minőségben elkészült, továbbá a rendszeres egyeztetést a lakókkal, hiszen mindenkinek egyedileg figyelembe vették a kérését legyen az akár a kapubejáró szintje vagy a csapadékvíz elvezetés.”
 
KÉPGALÉRIA - így zajlott a felújítás az Attila utcában
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Földi Zoltán

Felsőváros képviselője,

a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke

 

szakterület: oktatás

10. választókerület