Több százan ünnepelték a Katalinokat a Belvárosban és Felsővárosban

Több százan vették körül Kati néni szobrát szerdán délután a Liszt Ferenc utcában, ahol az évtizedes hagyományokat követve virággal köszöntötték a névnapjukat ünneplő Katalinokat. Az rendezvényen az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja és a Tilinkó zenekar adott műsort, a harapnivalóról pedig ezúttal is a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodott. A Katalin-nap a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott.

 

Szerencsére az idő is kedvezett az ünneplőknek, akik idén is szép számmal gyűltek össze Kati néni szobránál a Belvárosban. A szobrot készítő Kocsis Balázs ihletője Molnár Imréné Boda Katalin volt, aki még 93 éves korában is kitolta a kordéját a piacra. A felsővárosi fertályos asszony, Kati néni szobrát 2001. november 25-én avatták fel, az óta minden évben jó hangulatú köszöntőre gyűlnek össze a Liszt Ferenc utcában álló alkotásnál a fehérváriak.

„Ahhoz, hogy a Katalinok köszöntése szép hagyománnyá váljon, kellettek magánszemélyek, fehérváriságukra büszke emberek, akik egy egyesület keretében is úgy gondolták, hogy szeretnének hagyományokat teremteni. És köszönhetjük ezt Kocsis Balázsnak, aki nélkül ma nem lenne itt az az alkotás, amit nap mint nap csodálhatunk, megsimogathatjuk az orrát jó szerencsét kívánva a családnak, ismerősnek, barátnak.” - mondta köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, aki arra a kérdésre is választ keresett, hogy mitől lett szobor és mitől lett egy civil szervezetnek ötlete, javaslata és évenként szorgalma ahhoz, hogy ezt a hagyományt megteremtse? „Attól, hogy Kati néni valamit megszemélyesít: azt a mindennapokat, amiben a több mint ezer éves város is éli napjait.” – fogalmazta meg válaszában Székesfehérvár polgármestere, aki azt kívánta a városnak, hogy a mindennapokból fakadó ünnepnapokra is folyamatosan emlékezve ápolni tudja ezt a hagyományt.
„Kati néni szobra kifejezi mindazt az egyéniségbeli példamutatást, szorgalmat, melyet a mindennapi emberi küzdelmekben mérhetünk. Ebben a szoborban megvan az erő, hogy a lelkünkben elevenné váljon egy-egy érzés, vagy gondolat. Kati néni egy üzenet: változatlanul itt él közöttünk, nap mint nap tolja a fertályos kocsiját, fáradt öreg lábacskái rendületlenül koptatják a macskaköveket, közben csíntalan tekintetével és agyonsimogatott aranyló orrával ránk kacsint és tovasuhan.” – fogalmazott az ünnepségen Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője, aki szerint a szobor legfontosabb üzenete a munkába vetett hit és állhatatosság győzelme.
A köszöntő szavakat követően Székesfehérvár polgármestere és Felsőváros önkormányzati képviselője egy-egy szál virággal kívánt boldog névnapot az ünnepségen résztvevő Katalinoknak. Az rendezvényen az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja és a Tilinkó zenekar adott műsort, a harapnivalóról pedig ezúttal is a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodott.
A Katalin ünnep a Felsővárosi közösségi házban folytatódott, ahol a Felsővárosi Általános Iskola diákjai adtak műsort. Nyáray Horváth István plébános atya köszöntőjében Alexandriai Szent Katalinra, a tizennégy segítő szent egyikére emlékezett, kiemelve, hogy Szent Katalin oltalma alatt Felsőváros asszonyai egy értékrendet, a hagyományokat, azok tiszteletét adják örökül nekünk, hogy kapaszkodót találjunk a tisztes munkában, a szorgalomban, a becsületben és a közösség összetartó erejében.
 
KÉPGALÉRIA a Katalinok köszöntéséről
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Földi Zoltán

Felsőváros képviselője,

a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke

 

szakterület: oktatás

10. választókerület