Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Földváry Józsefet

A 90 éves Földváry Józsefet otthonában köszöntötte Székesfehérvár Önkormányzata és polgármestere nevében Horváth Miklós Csaba. A városrész önkormányzati képviselője ajándékcsomaggal és a miniszterelnök által aláírt emléklappal lepte meg az ünnepeltet. Megfogalmazása szerint a hosszú, kiegyensúlyozott, boldog élet titka a családtól és a környezettől kapott szeretet, kedvesség, békesség.

 
 

 

Földváry József, nyugalmazott matematika–fizika szakos középiskolai tanár és általános iskolai igazgató 1988 óta székesfehérvári lakos. Az 1925. augusztus 19-én született pedagógust 90. születésnapja alkalmából köszöntötte Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő. „Városunk büszke arra, hogy egyre többen érik meg e szép életkort. Míg tavaly a körzetemben élő nyolc 90 éveset köszönthettem, idén Józsi bácsi a negyedik, akinek átadhattam a város ajándékát, és tolmácsolhattam Székesfehérvár polgármestere és a miniszterelnök jó kívánságait.” - mondta el az eseményen az önkormányzati képviselő. A születésnapos megilletődötten, de nagy örömmel fogadta a köszöntéseket. Megfogalmazása szerint a hosszú, kiegyensúlyozott, boldog élet titka a céltudatos, mértékletes életmód, valamint a hivatás teljesítése mellett a családtól és a környezettől kapott szeretet, kedvesség, békesség.

Földváry József tanulmányait kitüntetéssel végezte. Odaadó munkáját számos járási, megyei és országos kitüntetéssel ismerték el. Az 1940-es évek végén a Magyar Állami Népi Együttes szólistai karrierje helyett választotta Mátészalka mellett egy eldugott kis falusi iskolában a pedagógusi munkát, ahol aztán évtizedeken át nevelte, tanította a gyerekeket, segítette az ott élő emberek ügyes-bajos dolgainak intézését, és szervezte a kulturális és sport rendezvényeket, országjáró kirándulásokat. Diákjai emléktáblát állítottak tiszteletére a Jármi-Paposi Általános Iskola bejáratánál. Egykori tanítványai rendszeresen meglátogatják, telefonon, vagy levélben keresik. Többek között a Kaliforniai Berkeley Egyetem egyik nyugalmazott professzora is hálás szavakkal emlékszik vissza jószívű, precíz, nagy tudású tanárára.
Az ízig-vérig pedagógus nyugdíjba vonulását követően, 1988-ban költözött feleségével Székesfehérvárra, hogy gyermekeikkel, unokáikkal minél több időt együtt tölthessenek. A Nyugdíjas Pedagógus Klubban gyakran tartott irodalmi témájú előadásokat, és részt vett a városi nyugdíjas vetélkedőkön. Érdeklődési köre a zenétől a történelmen, irodalmon át a matematikáig tart. Arra a kérdésre, mivel telnek ma a napjai, így válaszolt: „Rejtegetek, de nem elrejtegetek, hanem rejtvényeket fejtegetek. Bár a szemem megunta már a sok évtizeden át tartó olvasást, azért én sokszor ráveszem a sorok vezetésére. Szerencsés vagyok, hiszen feleségemmel 61 éve vagyunk házasok. Ajtónk az érkezők előtt nyitva áll, és szerencsére mindig van, aki kopogtat. Három gyermekünk, hat unokánk és két kis dédunokánk megszépítik az életünket. A régi tanítványok, akik közül a legidősebbek ma már elhagyták a hetedik ikszet, mind a mai napig felhívnak, érdeklődnek felőlünk és értesítenek arról, mi történt velünk.”

Az idei év Földváry József számára nemcsak a 90. születésnap miatt jelentős. Szeptemberben tanítói diplomája megszerzésének 65 éves jubileuma alkalmából vas díszoklevelet vehet majd át a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Központban, és szintén a jövő hónapban matematika-fizika szakos tanári diplomája megszerzésének 60 éves jubileuma alkalmából gyémánt díszoklevelet kap az Egri Eszterházy Károly Főiskolán. Jövőre pedig a Debreceni Egyetemen kézhez veheti az arany díszoklevelet, mivel 50 éve lesz, hogy ott középiskolai tanári diplomát kapott.
 

KÉPGALÉRIA a köszöntésről
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Horváth Miklós Csaba

Székesfehérvár tanácsnoka,

Öreghegy és Kisfalud képviselője

 

szakterület: városfejlesztés, városüzemeltetés, Saára Gyula program

13. választókerület