A BRIDZS HÍD SZÉKESFEHÉRVÁR ÉS GYULAFEHÉRVÁR KÖZÖTT

Több éve ápol kiváló kapcsolatot egymással a gyulafehérvári Alba Iulia Bridge Club és a Székesfehérvári Bridge Club. Ezt kiválóan bizonyítja, hogy az elmúlt évek során több alkalommal is meghívták a székesfehérvári csoportot Gyulafehérvárra. A kedves gesztust viszonozva az idei évben városunkba invitálták az Alba Iulia Bridge Clubot, amely a Velencén megrendezett háromnapos versenyen vesz részt. A négyfős delegációt pénteken délelőtt fogadták a Városházán.

 
 

Horváth Miklós Csaba, Viza Attila és dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselők, valamint Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka a Székesfehérvári Bridge Club tagjaival közösen köszöntötték a gyulafehérvári Alba Iulia Bridge Club tagjait. A székesfehérváriak már többször jártak testvérvárosunkban, most pedig ők hívták meg az ottani szervezetet egy velencei versenyre, viszonozva a korábbi szívélyes látogatásokat.
A bridzs egyike azon kevés kártyajátéknak, amelyet versenyszerűen is lehet űzni. 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai sportnak minősítette. A mai bridzs bő hetvenéves történelemre tekinthet vissza, hazánkban is nagyon sokan űzik.

A város nevében Viza Attila önkormányzati képviselő köszöntötte a gyulafehérvári vendégeket. „Nagy örömet jelent Székesfehérvár Önkormányzatának, hogy egy ilyen remek verseny és közösségi esemény kapcsán láthatjuk vendégül gyulafehérvári barátainkat. Reméljük, hogy a versenyzésen kívül mindannyian jól érzik magukat városunkban, és kellemesen tudják eltölteni szabadidejüket.” – mondta Viza Attila, aki sok szerencsét kívánt minden résztvevőnek a velencei bridzsversenyre.

A Székesfehérvári Bridge Club közel harminc éve működik a városban - 2008 óta egyesületi formában. Céljuk, hogy minél több fiatallal megszerettessék ezt a sportot, ennek érdekében több alkalommal is tanfolyamokat szerveznek. A pártoló tagokkal együtt jelenleg több mint negyven fő alkotja a Székesfehérvár Bridge Clubot, amely minden héten nívós háziversenyt is szervez, így a tagok kellemesen tölthetik együtt az időt. „Egy többéves, hosszú folyamat eredményeképpen nyílt arra lehetőségünk, hogy Székesfehérváron láthassuk vendégül az Alba Iulia Bridge Club tagjait. Immáron hatodik éve ápolunk kiváló kapcsolatot egymással, melynek keretében már több alkalommal is eljuthattunk Gyulafehérvárra. A mostani velencei torna kiváló alkalmat teremtett arra, hogy ezúttal mi viszonozzuk gyulafehérvári barátaink kedvességét. Vendégeink játékerősségéről mindent elmond, hogy egy napot követően az első két helyet birtokolják a megmérettetésen.” – mondta Tóth Kálmán, a Székesfehérvár Bridge Club frissen megválasztott elnöke.
Az Alba Iulia Bridge Clubot a romániai forradalom után alapították az 1990-es évek elején, mivel korábban tiltott volt a bridzs. Gyulafehérvár városának támogatásával lépésről lépésre fejlődött az egyesület, napjainkban közel hatvanan tagjai a klubnak, amely több nemzetközi versenyen is képviselteti magát. „Köszönettel tartozunk Székesfehérvárnak, amiért ilyen csodálatos vendéglátásban részesít minket! Egyesületünk közel tizenhárom éve áll kitűnő kapcsolatban a várossal. Nagyon boldogok vagyunk, hogy részt vehetünk a mostani viadalon, ahol barátok vesznek körül, így jó alkalmunk nyílik arra is, hogy eszmét cseréljünk.” – mondta Mihai Belala, a Gyulafehérvári Városháza nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, aki beszédét követően a decemberi gyulafehérvári bridzsversenyre is meghívta a székesfehérvári csoportot.
Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka nagyon lényegesnek tartja, hogy Székesfehérvár és Gyulafehérvár az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken kapcsolatba kerülhet egymással. Mint mondta, a civil kezdeményezések nyomán még erősebbek lehetnek a testvérvárosi kapcsolatok.
Dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő a találkozón elmondta, hogy Gyulafehérvár minden esetben kiváló fogadtatásban részesítette a székesfehérvári delegációkat, így most kitűnő alkalom nyílik arra, hogy ezt a gesztust viszonozni tudja Székesfehérvár.
Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a két város remek kapcsolata már több évre nyúlik vissza. „Örvendetes dolognak tartom, hogy egy civil kezdeményezés keretében sikerült megszervezni ezt a találkozót. A zord idő ellenére annál szívélyesebben látjuk gyulafehérvári vendégeinket Székesfehérváron.” – zárta gondolatait.
A négyfős küldöttség a versenyen kívül Székesfehérvár és Velence szépségeivel is megismerkedik az itt tartózkodás idején. A pénteki városházi fogadást követően Székesfehérvár Belvárosát tekintették meg a gyulafehérvári vendégek, szombaton pedig Velence-tavi kirándulás is vár a csoportra.

KÉPGALÉRIA a fogadásról
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Horváth Miklós Csaba

Székesfehérvár tanácsnoka,

Öreghegy és Kisfalud képviselője

 

szakterület: városfejlesztés, városüzemeltetés, Saára Gyula program

13. választókerület