Székesfehérvári delegáció járt olasz testvérvárosunkban, Centoban

Székesfehérvári küldöttség járt olasz testvérvárosunkban, Centoban. A delegáció részt vett a testvérvárosok számára rendezett Barátság és közös tudás napja programon, valamint azon a látványos karneválon is, melyet Rio de Janeiro városával együttműködve szervezett meg az olasz város.

 

 

 

 

A testvérvárosok közötti baráti egyetértésen alapuló kapcsolatok fejlesztése hívta életre Centoban a "Barátság és közös tudás" elnevezésű programot, amire az olasz városvezetés Székesfehérvár Önkormányzatát is meghívta. A kulturális csereprogramoknak és kölcsönös megértésnek lehetőséget biztosító találkozóra február 14-én, vasárnap került sor Centoban. Városunkon kívül a rangos eseményre meghívást kaptak még az olasz L’Aquila, valamint az argentin Vicente López települések küldöttségei is.

A hivatalos fogadás után a székesfehérvári küldöttség megnézte Cento világhírű karneváli felvonulását is, melyet a város Rio de Janeiro városával együttműködve rendezett meg. Az óriásbábok különlegessége, hogy Cento és a környező városkák közösségei egész éven át építik, dekorálják.
A centoi Kormányzói Palota Tanácstermében került sor arra a fogadásra, ahol Piero Lodi polgármester köszöntötte a delegációk tagjait. Nagyon fontosnak nevezte a találkozó létrejöttét, mint fogalmazott: ezáltal még közelebb kerülhetnek egymáshoz a testvérvárosok. Az 1998-ban, Cento és Székesfehérvár között létrejött testvérvárosi kapcsolat elismeréseként az ünnepség végén Horváth Miklós Csaba és Giorgio Sandoni emlékérmet vehetett át Piero Loditól.

Az Olaszországban híres, fergeteges zenés, táncos kulturális rendezvény – melynek eredete az 1600-as évek közepére nyúlik vissza - a 2012-es földrengést követően évekig nem került megrendezésre. Idén nyílt újból lehetőség arra, hogy ezt a hagyományt ismét felelevenítsék. A közönség által díjnyertes kocsi részt vesz a Buenos Airesben megrendezésre kerülő társkarneválon is.

A fehérvári delegáció négynapos olaszországi tartózkodása során megtekintette a Centoban született, 20. század első felében élt neves festő, Aroldo Bonzagni kiállítását, mely az első szervezett eseménye volt a nemrégiben helyreállított és újra megnyílt Modern Művészetek Galériájában, a 2012-es súlyos földrengést követően.

A küldöttség látogatása alkalmával szó esett a két város közötti együttműködés lehetőségeiről. A centoi városvezetés azt kérte Fehérvártól, hogy a székesfehérvári királyi óriásbábok városukban is felvonulhassanak. Míg elképzelésként fogalmazódott meg, hogy 2017-ben Székesfehérvárra érkezzen az a centoi barokk festménygyűjtemény, amit Guercino alkotott, s mely a négy évvel ezelőtti földrengés miatt Bolognaban van letétben, de járt már vándorkiállításként az elmúlt években Tokióban, Zágrábban és Varsóban is.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Horváth Miklós Csaba

Székesfehérvár tanácsnoka,

Öreghegy és Kisfalud képviselője

 

szakterület: városfejlesztés, városüzemeltetés, Saára Gyula program

13. választókerület