A hősökre emlékeztek az öreghegyi hálaadási keresztnél

A Hősök Napja alkalmából tartottak megemlékezést a II. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél szombaton. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték, 2014-ben pedig felújítás után szentelték újra. Tornyai Gábor atya, az Öreghegyi Egyházközség plébánosa beszédében kiemelte, hogy a háború, amely elvette az emberek életét, az őrületről és a szeretetlenségről szólt.

 
 

A II. világháború hőseinek emléket állító kőkeresztet 1946-ban állította a hősök emlékére az Öreghegyi Egyházközség, majd 2014-ben a városvezetés, az egyházközség, valamint a városrész lakóinak összefogásával újították fel. Szombaton a Hősök Napja alkalmából tartottak megemlékezést a keresztnél, ahol Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő és Tornyai Gábor atya, az Öreghegyi egyházközség plébánosa is jelen volt.

"Minden alkalom, amikor a szeretet ellen teszünk, az megsebez bennünket, egy kicsit elvesz az életből. A katonák, akik kint voltak a fronton, vagy itt az Öreghegy területén harcoltak és meghaltak, mindegy, hogy melyik nemzetiséghez tartoztak, a vérüket ontották valamiért, amiről valaki azt gondolta, hogy fontos. De igazából a háború az őrületről, a szeretetlenségről szólt, elvették az életet. És ott voltak azok a vértanúk is, akik otthon maradtak. A szülők, az apák, anyák, feleségek és gyerekek, akik szintén vértanúkká váltak, belehaltak lelkileg a szörnyűségekbe." - fogalmazott beszédében Tornyai Gábor atya.

"Jézus azt mondta,azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak ezen a földön. Voltak, akik úgy gondolták, hogy máshogy kell tüzet gyújtani, azt gondolták, hogy lángba kell borítani ezt a földet, mert azt gondolták, hogy ez a tűz jó tűz. De ez pusztító tűz volt. Az igazi tűz, amit Jézus elhozott ide a földre nekünk is, akik ma élünk, az arról szól, hogy a tűz által megtisztulhatunk. Most, amikor itt állunk, hogy emlékezzünk és megemlékezzünk és elhelyezzük a koszorúkat és virágokat, vagy elmondjuk ezt a pár fohászt, akkor fontos, hogy ez a tűz gyulladjon fel bennünk, soha többé ne égjen le a föld, hanem az emberek szíve lobbanjon lángra." - tette hozzá az Öreghegyi Egyházközség plébánosa.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Horváth Miklós Csaba

Székesfehérvár tanácsnoka,

Öreghegy és Kisfalud képviselője

 

szakterület: városfejlesztés, városüzemeltetés, Saára Gyula program

13. választókerület