Fehérváron találkoztak a magyarországi borrendek

Borrendi találkozót rendezett a Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége. A 35 delegáció részvételével megtartott konferencia témája idén a klímaváltozás szőlészetre gyakorolt hatása volt. Bemutatták a Kaszap István centenáriumára palackozott ZENGŐ Zászlósbort, az agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Kékfrankos borát és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett Pákozdi Tamás válogatását. Borlovaggá ütötték Mészárovics Imrét, az „Öreghegy Bora – 2015” cím birtokosát és Kozáry Ferenc Prima-díjas színművészt.

A konferencián előadás hangzott el a klímaváltozás szőlészeti kihívásairól, megemlékeztek Kaszap Istvánról az Emlékév keretében, majd bemutatták a centenáriumra palackozott ZENGŐ Zászlósbort, amit a kézműves Hegedűs Családi Borászat készített. Ezt követően került sor a Nemzeti Borkiválósági Program 2016-os Fehér és Rozé Borkiválóságok könyvébe került Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Kékfrankos borának és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett Pákozdi Tamás válogatásának bemutatójára.

A rendezvényt az ünnepélyes borlovag-avatási ceremónia zárta, melynek során lovagi címet kapott Mészárovics Imre, aki 35 éve borászkodik, 400 tőkét gondoz, a Királyleányka-Chardonnay cuvée-vel elnyerte az „Öreghegy Bora – 2015” címet. Borlovag lett továbbá Kozáry Ferenc Prima-díjas színművész, aki a laudáció szerint prózában és versben gyakran kerül a borgasztronómia közelébe.
Egyházi boráldást mondott a színpadi asztalon, valamint az otthon és a pincékben lévő borokra, a borért keményen dolgozó, a szőlőt művelő emberekre Tóth Tamás, a Vasútvidéki Prohászka Ottokár – Jó Pásztor plébánia plébánosa.

„Sokadik alkalommal köszönthetjük a Királyi Napok zárórendezvényén a borrendeket, akik immár hazajöttek Székesfehérvárra. Hiszen a szőlőtermesztés és a borkészítés a munka megbecsülése, a hagyományok ápolása és az értékek továbbörökítése, Székesfehérvár pedig a munkára épül, megbecsüli értékeit és hagyományait. Isten éltesse Fehérvárt, Isten éltesse Önöket!” – kívánt jó szórakozást az estéhez Róth Péter alpolgármester, címzetes tiszteletbeli borlovag, a rendezvény fővédnöke.

A Hegybíró kürtjének megfújását követően Bognár Zoltán nagymester, a szervező Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend tagja köszöntötte az egybegyűlteket. Koczor Kálmán, az MBOSZ elnöke, a rendezvény szakmai fővédnöke azt kívánta, hogy a hagyományos találkozót évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezze – így szerezhetnek a magyar bornak dicsőséget.
 
KÉPGALÉRIA a borrendek felvonulásáról és a zászlósborok megáldásáról
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Horváth Miklós Csaba

Székesfehérvár tanácsnoka,

Öreghegy és Kisfalud képviselője

 

szakterület: városfejlesztés, városüzemeltetés, Saára Gyula program

13. választókerület