A Hóvirág csapat győzött a nyugdíjasok történelmi vetélkedő-sorozatán

Pénteken volt a döntője az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület által negyedik alkalommal megrendezett történelmi vetélkedő-sorozat, melyen hat csapat versengett a Hiemer-ház Báltermében. A Könyves Kálmántól II. Béláig tartó időszakról, valamint Székesfehérvár történelméről, történetéről készültek a három fős csapatok. A vetélkedő a Hóvirág csapat győzelmével zárult.

 
 

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület a 2013-as Szent István Emlékévtől kezdve minden esztendőben megszervezte történelmi vetélkedő-sorozatát klubjai számára. Három éve Szent István, utána Szent László, tavaly Könyves Kálmán és kora volt a téma, míg idén az 1105-1141 közötti, Könyves Kálmántól II. Béláig tartó időszakot dolgozták fel. Ezen kívül bizonyították tudásukat Székesfehérvár történetéről Géza fejedelemtől napjainkig, a város legfontosabb, 2015-ben történt eseményeiről és a Palotaváros életéhez kapcsolódó szokásokról az életvitelt, az ünnepeket, a szokásokat illetően. Ez utóbbi témakörből csak a mai döntőben voltak feladatok.

A komoly felkészülést és szellemi munkát, aktivitást és kreativitást egyaránt igénylő vetélkedő elődöntőjét májusban rendezték. A csapatok közül hat jutott tovább a mai fináléba kilencven százalékosnál is jobb teljesítménnyel. A döntő megkezdése előtt Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke köszöntötte a megjelenteket a Hiemer-ház Báltermében. Megköszönte a csapattársak felkészülését, biztatta őket. Azzal zárta gondolatait, hogy számukra nagyon fontos a szülőföldhöz való ragaszkodás, a lokálpatriotizmus és a szellemi örökség átadása a jövő nemzedékeinek.

A döntőben háromfős csapatok vettek részt, a zsűriben dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, Horváth Péter, a Levéltár munkatársa és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója foglalt helyet. A feladatok rendkívül sokrétűek voltak, szerepeltek közöttük villámkérdések, feleletválasztós kérdések, régi fehérvári képek felismerése, egyenes kieséssel járó kérdések és ötperces kiselőadások megtartása, melyekre egy-egy előzetesen megadott témakörben készültek a résztvevők.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő vett részt az eseményen. Elmondta: a város büszke az idősek korosztályára, akiket még mindig érdekel a város története, és kutatják, megtanulják a régi hagyományokat. Szükség is van arra, hogy tudásukat átadják a következő generációknak. Dicséretes, hogy a résztvevő csapatok évről évre becsülettel, alaposan felkészülnek a versenyre és örvendetes az is, hogy a vetélkedőket szép létszámú közönség kíséri figyelemmel.
 
A tizenegy feladatból álló döntő a Hóvirág csapat győzelmével zárult, a második a Vízipók, a harmadik a Vízügy 1. csapata lett. A negyedik helyen a Vízügy 2., az ötödiken a Rozmaring, a hatodikon a Koktél csapata végzett. A résztvevők emléklapot, könyvjutalmakat, Székesfehérvár Önkormányzatának ajándékait vették át és hamarosan részt vesznek egy egynapos buszos kiránduláson is.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Horváth Miklós Csaba

Székesfehérvár tanácsnoka,

Öreghegy és Kisfalud képviselője

 

szakterület: városfejlesztés, városüzemeltetés, Saára Gyula program

13. választókerület