A káposztás és a tönkölyös-hajdinás pogácsa volt a legfinomabb

Húsznál is több sós aprósüteményt neveztek a Fehérvár Médiacentrum Nagy pogácsasütő versenyére. A diák kategóriában Csonnó Karolina tönkölyös-hajdinás pogácsája, míg a felnőttek között Herczegné Kiss Anna  káposztás pogácsája bizonyult a legjobbnak. A különdíjat a felnőttek között Simon Antalné tarjával töltött pogácsája, míg a diákoknál Rafael Gyula köményes túrós pogácsája kapta.

 
 

Sok jó ember kis helyen elfér, akár ez is lehetne a mottója a Nagy pogácsasütő versenynek, amelynek kóstolását és eredményhirdetését elkapta a szombat esti felhőszakadás. Szerencsére a nevezők és a vendégek nem rettentek meg egy kis víztől, ezért vagy a sátor alatt vagy pedig az Alba Pláza előtti fedett részen várták, hogy az öttagú zsűri meghozza a döntést.

Az eredményhirdetésen Horváth Miklósné önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a pogácsa szavunk a latin focusból ered, ami tüzet jelent és focaccia-nak hívták azt a hamuba sült pogácsát ami aztán népmesei jelleggel is bírt. "A hamuba sült pogácsa a hagyományok továbbvitelét jelentette. Az érettségizők hamuba sült pogácsát kapnak a tarisznyájukba, aminek az lényege, hogy ha az életben elindulnak a vándorútjukra, akkor vigyék magukkal, mert így lesz számukra kerek a világ." - mondta el a pogácsa szimbolikájáról. Horváth Miklósné kiemelte, hogy sokan jöttek el a versenyre és sokféle finomságot hoztak, így nem volt könnyű helyzetben a zsűri a különböző forma és ízvilágok értékelésekor.

A zsűrielnök Németh Péter a Szent István Szakképző Iskola pékmestere elmondta, hogy mindegyik kategóriában szoros volt a verseny, de végül a zsűri az első helyet, és az ezzel járó Arany pogácsaszaggatót felnőtt kategóriában Herczegné Kiss Annának, míg a diákok között Csonnó Karolinának adta oda.  A felnőtt kategória első helyezettje egy Tefal Acrify olajsütővel, míg a diák kategóriáé egy tablettel lett gazdagabb. Felnőttek között a különdíjat és az Árpád Fürdő jóváltából egy páros fürdőbelépőt Simon Antalné kapta, míg diák különdíjas Rafael Gyula egy tíz alkalmas uszodabelépőt nyert meg. Mindegyik díjazott ezen kívül egy több ezer forint értékű Cerbona-ajándékcsomagot is hazavihetett.

A finom pogácsákon kívül az érdeklődők egy igazi dzessz-népzene  (Csömör Krisztián – gitár,Blaskó Tamás – harmonika Blaskó Norbert – hegedű) formációt is meghallgathattak és megnézhették a Szent István Szakképző Iskola pogácsáról szóló énekes-citerás műsorát is. A díjazottakon kívül a recepteket a következő Fehérvár újság Nagy pogácsa mellékletében mindenki megtalálhatja, és ha kedve hozzá, akkor bármikor otthon el is készítheti.
 
KÉPGALÉRIA a versenyről
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Horváth Miklósné

Viziváros képviselője,

a Gazdasági Szakbizottság elnöke,

frakcióvezető

 

szakterület: gazdasági ügyek

3. választókerület