Önfeláldozó hazafiság - Wathay Emléknap Székesfehérváron

Székesfehérvár várának 1601. szeptember 19-én történt ideiglenes felszabadításának évfordulóján a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület történelmi konferenciát szervezett a Helyőrségi Művelődési Otthonban. Az emléknap a névadó Wathay Ferenc egykori vicekapitány szobrának a megkoszorúzásával zárult a Prohászka Ligetben.

 

 

 

Székesfehérvár várának az 1601. szeptember 19-én történt török alóli ideiglenes felszabadítására emlékezve a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület Székesfehérvár a 15 éves háborúban címmel történelmi konferenciát szervezett.

A tiszti klub színháztermében egybegyűlteket Berdó Gábor Károly, az egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy 2013 óta a megemlékezést minden évben egy kiegészítő rendezvény teszi emlékezetessé. Így jöhetett létre a korábbi években egy kiadványuk, valamint a Wathay Ferenc emlékkiállítás is, melynek tablóit a mai alkalommal is lehetősége volt a jelenlévőknek megtekinteni. A konferencia megszervezésével az volt a céljuk, hogy betekintést adjanak az érdeklődőknek a 15 éves háború Székesfehérvárhoz kötődő eseményeiről, a vár stratégiai jelentőségéről, valamint Wathay Ferenc vicekapitányról.

Székesfehérvár nevében dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte. Mint fogalmazott, Magyarország történelmi múltjában vannak jeles személyiségek, akiknek emléke olyan erős, hogy sosem halványul el. Székesfehérvár kötelességének és felelősségének érzi, hogy emlékezzen mindazokra, akik – bármely történelmi korban is – védték, építették, gyarapították ezt a várost. Ezen meghatározó személyiségek közé tartozik Székesfehérvár egykori vicekapitánya, Wathay Ferenc. Székesfehérváron 1938. május 19-én avattak szobrot a városvédő hős emlékére. A másfélszeres életnagyságú bronz szobor kifejezően ábrázolja Wathay Ferencet, akinek hűsége, önfeláldozó hazafiassága, műveltsége mind a mai napig követendő példát jelent a fehérváriak számára.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

kbs

 

dr. Kovács Béla Sándor

Székesfehérvár
2. választókerület képviselője,

Jogi Ügyrendi és Igazgatási Bizottság elnöke