A legmodernebb KNX rendszerrel tanulhatnak az Árpádban

Egyedülálló módon, az országban elsőként az Árpád Szakgimnáziumban került sor az akkreditált KNX regionális központ avatására. A jelentős fejlesztésnek köszönhetően az iskola diákjai a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el a villanyszerelői szakmát. Kedden és szerdán szintén az intézményben tartották a WorldSkills 17’ végső válogató versenyét.

 

 

Az országban elsőként, az újabb követelményeknek is megfelelő, a legmodernebb rendszereket is bemutató tantermet avattak szerdán a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum - Legrand akkreditált KNX regionális központ ünnepélyes átadásán Kummer Zoltán, a Legrand Magyarország Zrt. vevőszolgálati és oktatási vezetője adott tájékoztatást az egyedülálló oktatási központról. A KNX világszabványként szerepel, melynek köszönhetően a rendszer az intelligens készülékek piacán a világban több mint 75%-os piaci részesedéssel bír. A kialakítás során figyelembe vették az intézmény kéréseit, észrevételeit, melynek keretében az oktatóteremben tizenkét munkaállomást hoztak létre.

A „hagyományos” oldalon a diákok bármilyen kapcsolást össze tudnak rakni a falon és az asztalon egyaránt, míg a KNX oldalon több felhasználási területre – például világításvezérlés és felügyelet, redőnyök, reluxák vezérlése, fűtési, klíma- és szellőzőberendezések vezérlése – is van lehetőség. A felhasználási területek lefedik a teljes skálát, ami napjainkban egy igazán korszerű, intelligens épület kialakításához szükséges. A háromszintű képzés végén a hallgatók olyan akkreditált oklevelet szerezhetnek, melyet a világban mindenhol elfogadnak.

Kedden és szerdán a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont a WorldSkills 17' válogató versenyének. Az eseményen összesen négy fiatal mérte össze tudását, akiknek nyolc óra alatt kellett kiépíteni egy kábelcsatorna és egy kaputelefon rendszert. A legjobban teljesítő tanuló a világbajnokságon mutathatja be tudását, melynek Abu Dzabi ad otthont. A végső megmérettetést egy hathónapos intenzív felkészítés előzi majd meg.

„Több okból is nagyon fontos Székesfehérvár számára a WorldSkills 17’ válogató verseny. Egyrészt más szakmacsoportban már voltak ennek a versenynek kiváló székesfehérvári eredményei. Másrészt a cégekkel való egyeztetés is megerősít minket abban, hogy piacképes tudás és gyakorlatorientált képzés nélkül nem elképzelhető az oktatás. Ezért örülünk annak, hogy a Székesfehérvári Szakképzési Centrum vezetése és intézményei törekszenek a gyakorlatorientált képzés megvalósítására. Szerencsére nagyon sok olyan partnercég található, amely minden segítséget megad ennek a célnak a megvalósításához.” – mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, aki köszönetet mondott a Legrand Magyarország Zrt-nek az akkreditált KNX regionális központ létrehozásáért.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója örömét fejezte ki, hogy egy nagyszabású beruházás valósulhatott meg az Árpád Szakgimnáziumban. Mint mondta, a Legrand akkreditált KNX regionális központ hatalmas segítségükre lesz a diákoknak abban, hogy a legkorszerűbb eszközökkel képezhessék magukat. Károlyi László, a Legrand Magyarország Zrt. vezérigazgatója a szerdai eredményhirdetésen elmondta, hogy a mai világban már jóval összetettebb feladatoknak kell megfelelniük azoknak, akik a villanyszerelő szakmában szeretnének elhelyezkedni. Pontosan ezért tartja nagyon fontosnak, hogy minél hamarabb megismerkedjenek a fiatalok a legmodernebb eljárásokkal.

A kétnapos verseny eredményhirdetésén már minden diák izgatottan várta a végső sorrend kihirdetését. Negyedik helyen végzett Karacs Ádám 67,5 ponttal, míg a harmadik Szeifert Péter lett 68 ponttal. Az első helyen azonban nagy meglepetésre holtverseny született, így Németh Zoltán és Leidl Péter is első lett 72-72 ponttal. A felek megegyeztek abban, hogy a Szakma Sztár verseny országos döntőjében újra összemérik tudásukat a végső sikerért. A tét az Abu Dzabiban zajló világversenyre való bekerülés.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Mészáros Attila

Kiemelt projektekért

és ifjúsági ügyekért

felelős alpolgármester,

Tóváros, Alsóváros és Őrhalom képviselője