Nagyváradi és görög diákokat fogadtak a Városházán

Kedden délután Nagyváradról és a görögországi Litochoro településről érkezett diákokat fogadtak a Városházán. A nagyváradi diákok hagyományosan a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola programjaira érkeztek, a a görög diákok pedig a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium vendégei múlt péntek óta.

 
 

 

A nagyváradi diákok hagyományosan a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola programjaira érkeztek, többek között a Rákóczi-napok versenynapjára. A Szacsvay Imre Általános Iskola negyvenegy tanulója részt vesz a versenyeken – összemérve például szövegértési, helyesírási, néprajzi, angol nyelvi, matematikai és sportbeli tudásukat, képességeiket. Ahogy tavaly is, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör és a nagyváradi Tanoda Egyesület által meghirdetett „Mindenünk e zászló” rajzpályázatra közös alkotásokat készítettek.

A küldöttséget Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok köszöntötte a Városháza Dísztermében. Az impozáns közgyűlési terem történelmi vonatkozásairól beszélt a gyerekeknek, bemutatva a falat díszítő feliratokat, festményt és a hozzájuk fűződő eseményeket, majd a helyiség jelenbeli szerepéről, az önkormányzat munkájáról is szólt. A csoport megtekintette a Szent Korona hiteles másolatát és polgármesteri irodát is.

A görög diákokat fogadó Mészáros Attila alpolgármester Székesfehérvár történelmi múltájáról és gazdasági szerepéről is beszélt a vendégeknek. Kiemelte, hogy a gazdaság mellett az ifjúság a kultúra és a sport támogatása is fontos helyen szerepel a város életében. Elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt Fehérvár adott otthont az országos diákparlamentnek, ahol 320 általános és középiskolás fiatal vett részt, néhány héttel később pedig az egyetemisták legfontosabb programjának adott helyet a város, az országos szervezetük közgyűlése volt Székesfehérváron, így ezekben a napokban a diákok fővárosa volt Fehérvár. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan várost építsünk, ahol a fiatalok is otthon érzik magukat." - emelte ki Székesfehérvár alpolgármestere, aki beszélt a középiskolai kampusz terveiről is, amely négy gimnáziumnak ad majd helyet.
Litochoro az Olymposz lábánál elhelyezkedő kétezres kisváros, a küldöttség a helyi középiskolából érkezett. A görög diákok a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium vendégei múlt péntek óta; a két önkormányzat nemrégiben létrehozott testvérvárosi kapcsolatának törekvése, hogy a fiatalok megismerjék egymás kultúráját. Az eltelt idő alatt megnézték a főváros nevezetességeit, és Beloianniszba is elutaztak. A Díszteremben tett látogatást követően a csoport Székesfehérvár Belvárosában tett sétát.

 
KÉPGALÉRIA a látogatásról
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

molnar_tamas

 

Molnár Tamás

Székesfehérvár

4. választókerület képviselője