Nemzetiségi és hagyományőrző nap a Felsővárosi Általános Iskolában

Idén már másodszor rendezett német nemzetiségi napot a Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat. Céljuk, hogy felelevenítsék , ápolják és továbbadják a német szokásokat a városban és környékén lakók életében. A megnyitót a Felsővárosi Általános Iskola tornatermében tartották pénteken délelőtt, majd színes programokkal folytatódott a nap az iskolában.

Székesfehérváron a Felsővárosi Általános Iskolában és a Gyöngyvirág Óvodában folyik német nemzetiségi oktatás, ezt pedig kiegészítve a német identitás erősítését szolgálja a nemzetiségi hagyományőrző nap. A rendezvény megnyitóján pénteken délelőtt Schneider Éva, a Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok Ujfalussy Gusztáv Ottó O.Cist. nyugalmazott plébános, Brückner Ákos Előd O.Cist. plébános és Földi Zoltán iskolaigazgató köszöntötte a gyerekeket.
Schneider Éva a német nyelv és kultúra megőrzésének fontosságáról beszélt. "A közösségnek is fontosak a hagyományok és ezek továbbadása a következő generációnak. Remélem, hogy a nemzetiségi nap programjai betekintést engednek ezekbe a hagyományokba."

Székesfehérvár nevében Molnár Tamás köszöntötte a gyerekeket és a közösségben rejlő erőről beszélt nekik. "Összefogással közösségben sokkal erősebbek vagyunk, ami sok bajon és gondon is átsegíthet bennünket." - mondta, majd köszönetet mondott a szervezésért a Felsővárosi Iskolának.

Földi Zoltán iskolaigazgató a hagyományok fontosságáról beszélt az iskolásoknak. "Fontos hogy a gyökerektől egészen a falevelekig meglegyen a kapcsolat és az összetartozás." Kiemelte, hogy a Felsőváros mindig büszke volt a hagyományira, amit a gyerekekkel igyekeznek a mindennapokban is megélni az intézményben.

A Felsővárosi Általános Iskolában délután folytatódott a nemzetiségi nap. Versenyek, kézműves foglalkozások, és előadások színesítik a programot, este pedig a szülőket várják az iskolába családi sorversenyre, utána pedig zenés mulatságra.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

molnar_tamas

 

Molnár Tamás

Székesfehérvár

4. választókerület képviselője