Ünnepélyes keretek között adták át a Bory Jenő - Bory Jenőné emlékérmet

Idén is koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak az Öreghegyen Bory Jenő születésének évfordulója alkalmából. A 137. évforduló alkalmából a Bory család leszármazottai ünnepséget szerveztek a Bory térre, melynek keretében átadták a Bory Jenő – Bory Jenőné emlékérmet is. Idén Östör Annamária, Öreghegy önkormányzati képviselője vehette át az elismerést.

 
 

A neves művész születésének 137. évfordulója alakmából a Bory család leszármazottai – az elmúlt évekhez hasonlóan – szombaton délelőtt megemlékezést szerveztek tiszteletére, a Bory térre. Bory Jenő szobrászművész, építészmérnök saját tervei és fantáziája alapján – gyakran két keze munkájával 40 nyáron keresztül alkotta meg fő művét, a Bory-várat. Az 1879. november 9-én született neves székesfehérvári művész nevéhez azonban ezen kívül még számos igen jól ismert alkotás köthető.
Ő készítette 1909-ben a Jézus Szíve templom építészeti tervét, aminek a kivitelezésében is részt vett. A templom külső héjalás nélkül készült betonkupolája a vasbeton első, művészeti értékű felhasználása volt Magyarországon. A Piac téren látható az a szoborkompozíció, amit 1927-ben készített. A négy jelentős István-kori püspök alakjával díszített alkotás a Püspök-kút nevet kapta.

A szombati ünnepségen a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort a jubileum alkalmából, majd a Bory Jenő - Bory Jenőné emlékérem átadása következett. Az elismerést a leszármazottak olyan személynek adják át, aki a Bory-életmű gondozásában sok segítséget nyújt számukra. A Bory-vár Alapítvány és a Bory-család idén Östör Annamária részére adományozta az emlékérmet. A méltatásában elhangzott: Östör Annamária 2006 óta, tíz éve Öreghegy Önkormányzati képviselője, a város egészségügyi és sporttanácsnokaként, illetve az Egészségügyi Bizottság elnökeként a nevéhez fűződik az egészségég és a jól-lét fejlesztési programok kidolgozása és menedzselése.

Munkássága során felfedezte és nagyra értékelte a Bory-vár szerepét a székesfehérváriak lelki egészsége és jó közérzete szempontjából. Ez a gondolata találkozott Bory Jenő és felesége közös végakaratával, akik a Bory-várat kifejezetten arra szánták, hogy az élet hétköznapi rohanásában a megfáradt városlakóknak pihenést, felüdülést nyújtson. Dr. Ágoston Bálával együtt mindent megtettek a Bory-vár és a Bory hagyaték ilyen értelmű elismertetéséért és hasznosításáért. Az ünnepségen Östör Annamária elmondta: hatalmas megtiszteltetést jelent számára, hogy átvehette az elismerést. „Rajtam keresztül ezt az elismerést a város közössége kapta. Hozzám hasonlóan Székesfehérvárnak is nagyon fontos a Bory-vár, amely városunk egyik jelképe, legnagyobb kincsünk, valamint mindannyiunk közös ügye.” – tette hozzá.
A díjak átadása után a résztvevők megkoszorúzták Bory Jenő szobrát, aki 137 éve, 1879 novemberében született Székesfehérváron.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Östör Annamária

Székesfehérvár tanácsnoka

Öreghegy és Csala képviselője

 

szakterület: egészségügy, sport

12. választókerület