Női életek ezreit mentheti meg a szűrés, az oltás

Székesfehérvár is csatlakozott ahhoz a nagyszabású kampányhoz, melyet a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében szerveznek országszerte. A város Önkormányzatának támogatásával tájékoztató programot tartottak pénteken délután a Fehér Palotában, ahol az életmentéshez kulcsfontosságú prevencióról, a HPV elleni védőoltásról és a szűrővizsgálatokról adtak tájékoztatást a szakemberek.

 
 

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli hölgyek körében, mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, illetve minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon Európa viszonylatában is súlyos a helyzet, hazánkban tavaly 1.200 megbetegedést regisztráltak, és közel 400 nő halt meg. - tudatja honlapján a Mályvavirág Alapítvány, amely koordinálja a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre szervezett országos kampányt.

Székesfehérváron a város Önkormányzata, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Humán Szolgáltató Intézet és a Fehér Palota Üzletközpont együttműködésében szerveztek tájékoztató rendezvényt a Palotai úti üzletközpont földszintjén. A hölgyek karkötőket készíthettek a betegség európai jelképének számító rózsaszín gyöngyökből, és információkat kaptak a betegség veszélyeiről, megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről, különös tekintettel a rákot okozó humán papillomavírus elleni oltásról és az egyszerűen elvégezhető, évenkénti szűrés fontosságáról. A késő délután folyamán Mózer Edit trénerrel lehetett beszélgetni a Kriston intim tornáról.

A program kapcsán Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok arra hívta fel a figyelmet, hogy Székesfehérváron adottak a lehetőségek nemcsak a fiatal lányok, hanem a város támogatásával a fiúk ingyenes oltására is, az Önkormányzat rendszeresen szervez szűrőprogramokat, illetve üzemelteti a Család- és Nővédelmi Központot, melynek holnapján is be lehet jelentkezni a szűrésekre. A város igyekszik mindent megtenni, de nagyon sok múlik azon, hogy a hölgyek - saját felelősségük tudatában – ki is használják ezeket a lehetőségeket.
Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egészségfejlesztési koordinátora ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák egy megelőzhető daganat. Egyszerű a kulcsa: akit lehet, be kell oltani, és 25 éves kor felett rendszeresen szükséges részt venni a szűrésen. Ha valakinek eszébe jut a gondolat, hogy elmenjen-e vizsgálatra, akkor a lehető leghamarabb ezt tegye is meg!
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Östör Annamária

Székesfehérvár tanácsnoka

Öreghegy és Csala képviselője

 

szakterület: egészségügy, sport

12. választókerület