Bemutatták a Kiútmutató című kiadványt a KEF soros ülésén

A Városháza Bizottsági tárgyalójában tartotta soros ülését a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A fő téma a nemrég elkészült „Kiútmutató” kiadvány bemutatása volt, átfogó segítséget nyújt azon szülőknek, pedagógusoknak, fiataloknak egyaránt, akiket közvetlen környezetükben érint a kábítószer-használat. A résztvevők a Kábítószer-ellenes Világnapra való felkészülésről is egyeztettek.

 
 

Elkészült ezer példányban a „Kiútmutató” című kiadvány, melyet a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia munkatársai állítottak össze 12 szervezet közreműködésével. Ezt mutatták be a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum mai ülésén. Mint elhangzott, a tájékoztató brosúra átfogó segítséget nyújt azon szülőknek, pedagógusoknak, fiataloknak egyaránt, akiket közvetlen környezetükben érint a kábítószer-használat és tanácstalanok arra nézve, hogy milyen kötelezettségeik, jogaik, illetve lehetőségeik vannak a probléma észlelése esetén.

Négy fejezetre osztva járja körül a témát a kis füzet. Ezek a szerhasználat, a jogok és kötelezettségek, a segítő intézmények elérhetőségei, valamint a fogalomtár. A kiadványt elolvasva az érintettek olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint: Melyek a függőség kialakulását elősegítő tényezők? Mik lehetnek a drogfogyasztás jelei? Melyek a legnépszerűbb szerhasználati szokások? Mit tehetünk a megelőzés érdekében? S mit akkor, ha már megbizonyosodtunk a szerhasználatról? Milyen kötelezettsége van ilyen esetekben a pedagógusnak? Van-e bejelentési kötelezettsége a rendőrség irányába a mentősöknek, orvosoknak? Mi történik, ha a rendőrség tudomására jut a kábítószer-használat?

A kiadvánnyal kapcsolatban Östör Annamária, egészségügyi és sporttanácsnok, a KEF alelnöke megköszönte mindazoknak, akik annak előkészületeiben közreműködtek. Elmondta, hogy most elindul a füzetek terjesztése. Az ezzel kapcsolatos igények felmérése megkezdődött már a fórum keretein belül. Így a különböző cégekhez, szervezetekhez fogják azokat első körben eljuttatni, majd a további sokszorosítást követően a tanintézmények is kézhez fogják ezeket kapni. Ezzel párhuzamosan pedig megtörténik a kiadvány elektronikus változatának feltöltése a www.szekesfehervar.hu oldalra, valamint az önkormányzat támogatásával a közeljövőben induló ifjúsági oldalra is, illetve valamennyi tanintézmény weboldalára, a minél szélesebb körben való terjesztés érdekében.

Az értekezleten szó esett a június 26-i Kábítószer-ellenes Világnapra való előkészületekről is. A fórum tagjai megállapodtak abban, hogy az ehhez kapcsolódó székesfehérvári rendezvény még az iskolai tanév befejezése előtt kerüljön megrendezésre annak érdekében, hogy ehhez a tanintézmények aktívan kapcsolódni tudjanak. Felvetődött annak a lehetősége is, hogy ezen KEF rendezvényt összekapcsolják azzal az évzáró, nyárindító programmal, amit a város szervez a diákok részére. A fórum keretében Farnas István Géza, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia intézményvezetője beszámolt arról, hogy idén ünnepli a RÉV Ambulancia a 20 éves fennállását, míg a KARITÁSZ a 25 éves jubileumát. Ennek előkészületei folyamatban vannak.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Östör Annamária

Székesfehérvár tanácsnoka

Öreghegy és Csala képviselője

 

szakterület: egészségügy, sport

12. választókerület