A méhnyakrák megelőzésére hívják fel a figyelmet a Fehér Palotában

Figyelemfelhívó programmal csatlakozik Székesfehérvár a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. Január 27-én, pénteken délután szeretettel várnak minden érdeklődőt a Fehér Palota Üzletközpontba, ahol az életmentéshez kulcsfontosságú prevencióról, a HPV elleni védőoltásról és a szűrővizsgálatokról adnak tájékoztatást a szakemberek.


A méhnyakrák egyike a megelőzhető rosszindulatú daganatoknak, mégis több mint ezer nő betegszik meg évente Magyarországon, és mintegy négyszázan belehalnak a betegségbe. Elterjedt tévhit, hogy a rák csak az időseket érinti, hiszen akár a huszonéveseknél is kialakulhatnak az elváltozások. Mindennél fontosabb tehát a megelőzés, melynek két pillére van, a védőoltás és a rendszeres szűrés.

A méhnyakrákot okozó humán papillomavírusok általánosan elterjedtek, az emberek nagyobbik része átesik a fertőzésen. A HPV elleni oltás preventivitása igazolt, az oltóanyag védő hatása 95 százalék körüli. A rendszeres szűrés a 25-65 év közötti hölgyek számára mindenképpen javasolt, mivel azonban a vírusokat a férfiak is terjesztik, sőt, náluk is okozhatnak elváltozásokat, számukra is ajánlott a védőoltás. – hangsúlyozta Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egészségfejlesztési koordinátora.
 
A pénteki rendezvényt ismertetve hozzátette: Székesfehérvár figyelemfelhívó programmal csatlakozik a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. Január 27-én, pénteken 14.00-18.00 óra között a Fehér Palota Üzletközpont földszinti gyógyszertárához hívnak mindenkit a város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló rendezvényre. A délutánon a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egészségfejlesztői várják az érdeklődőket. Lesz beszélgetéssel egybekötött gyöngyfűzés, karkötőkészítés, ahol minden egyes felfűzött gyöngy a reményt és a védelmet szimbolizálja. A karkötők a szűrés és a védőoltás fontosságára emlékeztetik a résztvevőket. Lehetőség nyílik kötetlen konzultációra Dr. Pásztor László egészségfejlesztővel a méhnyakrák-szűrésről és az oltásról, illetve 15.30 órától Mózer Edit trénerrel lehet beszélgetni a Kriston intim tornáról.
Székesfehérvár Önkormányzata elkötelezetten dolgozik a városlakók egészsége, annak megőrzése érdekében. A 2011-ben indított Egészségfejlesztési Tervben kulcsszerepet kapott a prevenció , illetve az idei költségvetés várható februári elfogadásával induló Kégl György Városi Egészségügyi Program is kiemelten kezeli az évek óta sikeresen működő szűrőprogramok rendszerszerű folytatását és kiterjesztését. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Elmondta, hogy a hölgyek egészségvédelme érdekében évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szerveznek nyílt nőgyógyászati szűrőnapot.
 
Székesfehérvár úttörő szerepet játszott abban, hogy 2008-ban - a megyei jogú városok közül elsőként - valamennyi 12 éves kislány számára ingyenesen biztosította a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus elleni védőoltást. Az oltás a fiúknál is fontos, hiszen megakadályozza a HPV által típusosan náluk kialakuló betegséget, illetve csökkenti a fertőzést a kapcsolatokban. Így – miután a lányok védőoltására már állami források állnak rendelkezésre – az Önkormányzat a 12 éves fehérvári fiúk védőoltásának megszervezését vállalja fel évről-évre. Östör Annamária hozzátette, a HPV elleni vakcina beszerzését idén is jelentős összeggel támogatja a város, a közbeszerzési eljárás már le is zárult.

A méhnyakrák típusosan azon betegségek közé tartozik, amelyek prevencióval megszüntethetőek. Ha mindenki részt venne a szűrővizsgálatokon, a betegség egy idő után gyakorlatilag eltűnne. Erre igen jó példa Finnország, ahol a megelőzésnek köszönhetően a méhnyakrákos elváltozások elenyésző számban fordulnak elő. A HPV-oltás is nagyon fontos, hiszen ha felmenő rendszerben minden korosztály megkapja a vakcinát, akkor a betegség szintén megszűnik. – hangsúlyozta Dr. Nagy László nőgyógyász, a Család- és Nővédelmi Központ vezető főorvosa. A Székesfehérvár városa által működtetett intézmény a tekintetben az egyetlen az országban, ahol egy valóban működő internetes felületen lehet előjegyzést kapni a nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Regisztrálni a http://csnk.fehervar.hu/ weboldalon lehet.

A sajtótájékoztató zárásaként Viza Attila önkormányzati képviselő köszönetét fejezte ki a Fehér Palota Üzletközpontnak. Úgy fogalmazott: a palotavárosi bevásárlóközpont - a társadalmi felelősségvállalás jegyében - folyamatosan rendelkezésre áll a város közösségének tájékoztatása és a különféle programok szervezése céljából. A pénteki programra szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Viza Attila

Székesfehérvár tanácsnoka,

Palotaváros képviselője

 

szakterület: környezetvédelem

8. választkerület