Ártatlanul kivégzett áldozatokra emlékeztek a Rác utcában

A II. Világháború végén a Rác utcai tragédiában 12 ártatlan fehérvári polgár halt meg: 1945 március 22-én este szovjet katonák jelentek meg az utcában, a pincékben bujkáló polgári lakosokat az utcára terelték és géppisztoly sorozattal lőtték agyon. Szombaton délelőtt koszorúzással emlékeztek meg a tragédiáról a Mártírok emlékművénél, majd a résztvevők közösen imádkoznak az áldozatok lelki üdvéért a Szerb Ortodox Templomban.

 
 

Szombaton délelőtt koszorúzással emlékeztek a II. világháború végén történt Rác utcai tragédiában meghalt 12 székesfehérvári polgárra. A Szerb Kisebbségi Önkormányzat ünnepségén Dalibor Milenkovity szerb ortodox lelkész mondott beszédet. A koszorúzást gyászmise követte a Rác templomban.

Amikor 1945-ben, amikor a front elérte Székesfehérvárt, három szovjet katona ellenséget keresve bejárta a város rácok lakta részét. Az egyik házban előbb bort követeltek, majd rátámadtak a házban tartózkodó fiatal nőre. A család férfi tagjai a megtámadott védelmére siettek és két szovjet katonát halálosan megsebesítettek. A harmadik elmenekült, jelentést tett és a bosszú sajnos nem maradt el. 1945 március 22-én este szovjet katonák jelentek meg a Rác utcában, a pincékben bujkáló polgári lakosokat az utcára terelték és géppisztoly sorozattal lőtték agyon. Fiatalok és idősek is voltak az ártatlan áldozatok között.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Viza Attila önkormányzati képviselő helyezett el koszorút a Rác utcai emlékműnél, melyet 2009-ben Kocsis Balázs szobrász-restaurátor készített Radics József kezdeményezésére. A szombati megemlékezésen a résztvevők közösen imádkozták el a „Miatyánkot” a tragikus halált halt áldozatok lelki üdvéért.

Az 1945 március 22-ről 23-ra virradó éjszaka életét vesztette Németh Ferenc, a papi szeminárium könyvtárosa, Bakos István (44éves), Baranyai József (81 éves), Berta József (21 éves), Felső István (46 éves), Fésű György, Gergely Ferenc (31 éves), Héger Ferenc, Kéri István (54 éves), Máté János (49 éves), Szőke József és Tóth István (28 éves). A kivégzettek között volt édesapja mellett állva Héger István 17 éves fiú is, akit hátulról nyakon ért a lövés, de csodával határos módon nem halt meg.
 
KÉPGALÉRIA a megemlékezésről
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Viza Attila

Székesfehérvár tanácsnoka,

Palotaváros képviselője

 

szakterület: környezetvédelem

8. választkerület