Nyertes fehérvári pályázatok - Koronás Park és szociális városrehabilitáció

Mind a Koronás Park megvalósítására, mind a „Szociális város-rehabilitáció Szárazréten” című projektötlet további kidolgozására támogatást nyert Székesfehérvár Önkormányzata. A két újabb sikeres pályázatról dr. Cser-Palkovics András polgármester és Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója számolt be. A sajtótájékoztatón ott volt Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők, valamint Gyóni András és Szigli István önkormányzati képviselők is.

 

A „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban” című pályázaton indult Székesfehérvár Önkormányzata, hogy támogatást nyerjen a „Koronás Park” megvalósítására. Ugyancsak pályázat keretében sikerült elérni, hogy kiemelt projektként kerüljön nevesítésre a „Szociális város-rehabilitáció a Szárazréten” a Közép-Dunántúli Operatív Program 2011-2013-as akciótervében.


A nyertes pályázatok kapcsán Cser-Palkovics András polgármester, megköszönte az országgyűlési képviselők partnerségét. "Az, hogy sikeres pályázatokat tudtunk benyújtani, mindannyiuk munkájának, összefogásának és támogató hozzáállásának köszönhető. Az egykori Vidámpark területének rendezése egy régi adósságunk. Az ott kialakítandó „Koronás Park" célja, hogy a magyar nép történelmét, a különböző korok emberének szokásait és kiemelten Székesfehérvár történelmét egy olyan parkon keresztül ismertesse meg a látogatókkal, amely a tanult információt kézzel foghatóvá, megtapasztalhatóvá és elérhetővé teszi. A fehérváriak és az idelátogató turisták számára zöldövezetben biztosít pihenési lehetőséget, miközben a város történelmével és kulturális értékeivel is megismerkedhetnek. A másik pályázat is egy nagyon összetett fejlesztéssorozat megvalósítására ad lehetőséget. A Szárazréten élők életminősége, az általuk igénybe vett közösségi terek mind-mind változnak, megújulnak a város-rehabilitációs program keretében. Örülök, hogy sikerült a kiemelt projektek közé bekerülnie.” - mondta a város polgármestere a nyertes programokat ismertető sajtótájékoztatón.

Jelenleg így néz ki a volt Vidámpark és a leendő Koronás Park. A tervek szerint 2014 tavaszán már egészen más képet mutat majd a történelmi játszótér.A park mintegy 85 százaléka megmarad zöldfelületként, tematikája és a különböző részek elrendezése a középkori Fehérvárra utal majd. A játékok a hagyományos elemeken túl olyan modern anyagokból készülnek majd, hogy minimális lesz az üzemeltetési költség, az egyes elkülönülő részek pedig a különböző korosztályokat szolgálják majd. A „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban” című pályázaton 350.964.949 Ft támogatást nyert el Székesfehérvár Önkormányzata.

A „Koronás Park” 1,8 hektáros területen valósulna meg a volt Vidámpark területén, olyan egységet alkotva a Rózsaligettel és a Csónakázó-tóval, amely a város szívében, mégis zöldövezetben nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget.

A szárazréten a Farkasvermi Úti Iskola mögötti területet is jelentős mértékben érintik majd a fejlesztések: felújítják az iskolát és közösségi központtá bővítik illetve szabadidőparkot alakítanak ki.Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében 2007. és 2013. között mintegy 167 milliárd forint uniós forrás áll a pályázók rendelkezésére. Ennek keretében került sor a „Fenntartható településfejlesztés” prioritás meghatározására és az ehhez kapcsolódó pályázatok kiírására. A Kiemelt Projekt Felhívás a megyei jogú városok város-rehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz kapcsolódó pályázat, amelynek értékelése két szakaszban történik: az első szakaszban akciótervi nevesítés céljából projektötlet kerül benyújtásra, amelyről a kormány dönt. A kormány általi nevesítést követően a projektfejlesztési időszakban történik meg a részletes projektjavaslat kidolgozása és annak elbírálása. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának I. fordulós projektötlete „Szociális város-rehabilitáció Szárazréten” címmel került benyújtásra, majd a formai ellenőrzést és szakmai értékelést követően a 1649/2012. (XII. 19.) számú kormányhatározattal nevesítésre is került 1,2 milliárd forintos összköltséggel. Ez egy 100 %-os támogatási intenzitású pályázati program. A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntésében hozzájárult, hogy a projekt legkésőbb 2013. április 2-ig részletes kidolgozásra kerüljön.
 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Gyóni András