Látványosan megújuló parkok és intézmények

A körzetben található két nagy liget felújításával és a Koronás Park kialakításával tovább fejlődik az Észak-Belváros és még több zöldfelület várja itt a lakosságot. Több intézményi fejlesztés is megvalósul 2013-ban, mindezek mellett több közterületi és forgalomtechnikai munkálatot is kiemelt pénteki sajtótájékoztatóján Gyóni András, a 2. számú választókörzet önkormányzati képviselője. 

A Belváros határa a 2-es számú választókörzet, amely számos ligettel és zöldfelülettel büszkélkedhet és amely az itt élőkön túl is sok fehérvári lakost vonz. Mindezek alapján alakították a 2013-as esztendőben tervezett fejlesztéseket, amelyekről Gyóni András A Szabadművelődés Háza mellett éppen megújuló játszótéren adott tájékoztatást.

„Az elmúlt évi képviselői keret terhére indítottam el az intézmény melletti tönkrement játszótér újjáépítése. A felújítás I. ütemeként egy nagyobb, ún. komplex játszóeszköz, egy játszóvár kerül kihelyezésre. Ezen túlmenően idén árajánlatot kérünk itt egy ivókút tervezésére és kivitelezésére, valamint újabb játékok, mászóka és hinta kihelyezésével folytatjuk a fejlesztést. Sokan megfordulnak a Mészöly Géza utcai rendelőintézetnél, amelyben gyógyszertár is üzemel, itt gyalogátkelőhelyet létesítünk. Emellett a Városgondnoksággal együttműködve folytatjuk a Mancz János és Semmelweis utca közötti átkötő sétány felújítását, a helyszíni bejárás alapján felmértek szerint bővítjük az ottani közvilágítást.” – kezdte az idei évben tervezett közterületi munkálatok ismertetését Gyóni András. 

A 2. számú választókörzet önkormányzati képviselője kitért a kisebb közterületi munkálatokra is, úgy mint a III. Béla király téri burkolatfestésre,  a parkoló felfestésre a Rákóczi u. 20-24. szám előtt, valamint a Ligetsor 24. szám előtti aszfaltozásra. Mindezek mellett a pénzügyi lehetőségek ismeretében év közben még várhatóak további felújítások a városrészben – hangsúlyozta. 

Gyóni András kitért arra, hogy a város 2013. évi költségvetésében is kiemelt fejlesztési források szerepelnek, amelyek a körzetet érintik. Ezek a képviselő nagy örömére a zöldfelületeket, a sokak által kedvelt és felkeresett ligeteket érintik.

„A Zichy liget rendezésére nyolcmillió forint szerepel a költségvetésben, ebből elbontják az aszfaltjárdát és új, 4,3 méter széles járda épül térkőből, a Fő utcáról kibontott  szegéllyel. Kialakításra kerül a Korona tartószerkezete a virágládákkal, vízvezeték hálózatot és öntözőrendszert építünk ki. Nagy örömömre a Rózsa liget is felújításra kerül idén és a Csitáry-kút környékét is parkosítjuk, térkövezünk és felújítjuk a támfalat. A 2-es számú választókörzetet érintő legnagyobb beruházás azonban vitathatatlanul a Koronás Park. Régi adósságunkat törlesztjük a volt Vidámpark területének rendezésével és ez a mostani talán egy – a lakossági igényekhez a korábbiaknál jobban igazodó fejlesztési elképzelés. A kialakítandó „Koronás Park" célja, hogy a magyar nép történelmét, a különböző korok emberének szokásait és kiemelten Székesfehérvár történelmét egy olyan parkon keresztül ismertesse meg a látogatókkal, amely a tanult információt kézzel foghatóvá, megtapasztalhatóvá és elérhetővé teszi. A fehérváriak és az ide látogató turisták számára zöldövezetben biztosít pihenési lehetőséget, miközben a város történelmével és kulturális értékeivel is megismerkedhetnek.” – hangsúlyozta Gyóni András.

Mint elhangzott, a „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban” című pályázaton 350.964.949 forint támogatást nyert el Székesfehérvár Önkormányzata. Ez egy 100%-os támogatású projekt, amelyet történelem tanárként is különös fontosnak tart a képviselő. A Koronás Park a tervek szerint 2014 tavaszára készül el.

Több intézmény is működik a körzetben, vagy annak közvetlen környezetében. Ilyen például a Rákóczi úti Óvoda, ahova sok körzetben élő gyermek jár. Itt a homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés, födém hőszigetelés, lábazati hőszigetelés, a pincefödém belső hőszigetelése szerepel a város által benyújtandó KEOP-os pályázatban, valamint tervben van a fűtésrendszer korszerűsítése. A 3. számú (Kígyó utcai) Bölcsődében a vízelvezetést szeretnék megoldani, valamint az udvar burkolatának cseréjét. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában a gázkazán fűtőtestének cseréjére kerül sor, az Ybl Óvodában pedig előtetőt alakítanak ki. 

A körzetben élőket érintő beruházásként említette Gyóni András a Széna tér-Rákóczi út - Gáz utca kereszteződésében tervezett körforgalmat is, hiszen ez a 2-es, 3-as, 4-es és 11-es körzethatárokon fekvő fontos fejlesztés, amely közlekedési szempontból minden környéken lakót és áttételesen minden fehérvárit érint.

forrás: ÖKK

 

       

 

Gyóni András