Hat kutyafuttató létesül Székesfehérváron

Régi lakossági igény teljesül azzal, hogy hat kutyafuttatót alakítanak ki Székesfehérváron, melyek közül kettő szombaton kerül átadásra. Lakótelepi városrészekben, ám a hazáktól kissé távolabb alakították ki a futtatókat, hogy kulturált körülmények között mozoghassanak a kutyák és ne zavarják a többi ott élőt sem a parkokban. A kutyafuttatókat színes program keretében avatják szombaton 14 és 15 órakor, amelyre sajtótájékoztató keretében invitálta meg a Palotavárosban és Víziváros környékén élőket Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Kovács Zsolt és Viza Attila önkormányzati képviselő, valamint Bozai István városgondok.

Székesfehérvár tömbházas övezeteiben eddig nem volt olyan méretű és minőségű kutyafuttató kialakítva, amely lehetőséget adott volna a lakásokban tartott kutyák biztonságos futtatására, legalábbis az ebtulajdonosok lakóhelyéhez közeli területeken. Ezt az igényt felmérve kezdődött meg összesen hat helyszínen kutyafuttatók kialakítása.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő örömmel állt a lakossági és képviselői kezdeményezések mellé. Mint mondta, aki kutyát tart, tudja, hogy milyen mozgásigénye van négylábú barátainknak. „A lakásban tartott kutyákat nem elegendő egyszer levinni és pórázon sétálni vele néhány kört. Futásra és naponta többszöri mozgásra van szükségük, és ezt úgy kell megoldani, hogy a nem kutyatartókat ne zavarják. Ezért is nagy lépés, hogy a Palotavárosban és Vízivárosban is átadhatunk a hétvégén egy-egy kutyafuttatót. Itt a kutyatulajdonosok nagy, de zárt területen szabadon engedhetik kedvenceiket és közösségi életet is élhetnek a környék kutyatartói.” - mondta el Vargha Tamás. Az országgyűlési képviselő azt is elmesélte, hogy egykor maga is egy ír szetter tulajdonosa volt egy második emeleti lakásban élve, így megérti a kutyatartók helyzetét.

Viza Attila, a 8. számú választókörzet önkormányzati képviselője is örül, hogy Palotaváros legszebb részén, a tavak mellett, valamint az István Király Általános Iskola mögötti területen is sikerült egy-egy kutyafuttatót kialakítani. „A Palotavárosban élő kutyák tulajdonosait szeretnénk ennek a helynek a kialakításával is megszólítani. Egy közösséget szeretnénk kialakítani, amelynek keretében a felelős állattartást lehetne népszerűsíteni. Ennek lehet jó tere a kutyafuttató. Szeretnénk elérni, hogy megszűnjenek a konfliktusok a kutyatulajdonosok és a többi lakó között. A futtatóban a kutyák szabadon mozoghatnak, a többi területen pedig a kisgyermekkel közösen is nyugodtan lehet sétálni. Örülök, hogy ez a szemléletformálás nem erővel, hanem segítséggel, azaz kutyafuttatók kialakításával és kutyatoalettek kihelyezésével valósul meg. Fontos azonban, hogy ebben a folyamatban a kutyatartók felelősségvállalása is elengedhetetlen.” – emelte ki Viza Attila, Palotaváros északi részének önkormányzati képviselője.

Lakossági kezdeményezésre kezdett alkalmas területet keresni dr. Kovács Zsolt, a 4. számú választókörzet önkormányzati képviselője is. „A 4. számú választókörzetben sűrűn lakott tömbházas részek vannak, így jelentős volt az igény, amelynek teljesítésekor a kutyabarátok és a kutya nélkül élők érdekeit is szerettük volna figyelembe venni. A kutyafuttató a házaktól kicsit távolabb, az Interspar mögött került kialakításra. Fontosnak tartom, hogy a lakosság nemcsak az igényét jelezte, hanem a futtató kialakításában is tevékenyen részt vett. Szabó Gergelyné fordult hozzám és a város polgármesteréhez, aki a Deák Ferenc utcában lakik és ennek környékén szeretett volna közel 200 lakótársával közösen egy kutyafuttatót kialakíttatni. Ez most egy 2800 m2-es területen meg is valósult.” - mondta el dr. Kovács Zsolt. Az önkormányzati képviselő hozzátette azt is, hogy a kutyafuttató kialakításának költségeit saját keretéből, valamint Vargha Tamás országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester támogatásával biztosította.

Székesfehérvár Önkormányzata a Városgondnokságot kérte fel, hogy tegyen lépéseket a képviselőkkel egyeztetve kutyafuttatók kialakítására. „Összesen hat helyszínen kezdődött meg a tervezés, illetve a kutyafuttatók kialakítása. A sajtótájékoztatón már említett két palotavárosi és a Budai úti Interspar mögötti futtató mellett a Szedreskerti lakónegyedben a Bregyó-közi Szabadidőközpont és a horgásztó közötti részen is használatba vehetik a bekerített területet a kutyatartók. Hamarosan megvalósul a Tóvárosi sétány mellett egy kutyafuttató, és a Halesz parkban is szerepel a felújítással egyidejűleg egy körbekerített rész kialakítása. Nagy rá a lakossági igény, de nagyon nehéz megtalálni azokat a helyeket, ahol a kutyásoknak és a nem kutyatartóknak is megfelelő egy-egy terület, éppen ezért örömteli, hogy hat helyen is megvalósul ez most a városban.” – ismertette Bozai István. A városgondnok arról is beszélt, hogy a kutyakiképzéssel foglalkozó szakmai szervezetekkel egyeztetve, az általuk jóváhagyott szöveggel tájékoztató táblákat helyeznek ki, amelyek a kutyafuttatók használatáról szólnak majd.
Március 22-én, szombaton 14 órakor kerül sor az iparcikk piac mögötti területen kialakított kutyafuttató átadására. Az avatáson a Kutyaszervíz Sportegyesület kiképzői és kutyái tartanak bemutatót, amelynek keretében fegyelmező, őrző-védő és ügyességi feladatokból összeállított programjuk lesz látható


Ugyancsak szombaton, 15 órakor adják át a Budai úton, az Interspar mögötti területen kialakított kutyafuttatót. Itt a Korona Agility SE ad műsort. A kiképzők és a kutyák akadálypályás, dog dance, frizbis és flyball bemutatót tartanak az érdeklődőknek. Mindkét helyszínen szeretettel várják a környéken élőket a programokra!
 

Forrás: www.okkfehervar.hu

 

       

 

Kovács Zsolt