A 102 esztendős Julianna nénit köszöntötték

Ahogy egyik unokája megfogalmazta, a hosszú élet titka Dombóvári Györgyné esetében az, hogy soha senkiről nincs egy rossz szava sem. Ez is kiderült azon a szerda délutáni beszélgetésen, amelynek keretében a 102 esztendős Julianna nénit köszöntötte Székesfehérvár polgármestere és a lakóhelye szerinti választókörzet önkormányzati képviselője.

 
 

 

Harminchat éve él Székesfehérváron Dombóvári Györgyné, akit 102. születésnapja alkalmából ma délután otthonában köszöntött dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Kovács Zsolt önkormányzati képviselő. Oklevéllel és többek között a kedvenc kávéjával ellátott ajándékcsomaggal keresték fel a város egyik legidősebb lakosát, hogy közösen kívánjanak további jó egészséget neki maguk és az Önkormányzat nevében. Örömmel hallgatták meg élettörténetét is, hogyan emlékezik vissza ő az elmúlt évszázad főbb eseményeire.
Julianna néni szívesen mesélt az általa megélt évtizedekről, régen elveszített férjéről, valamint itthon és külföldön élő unokáiról, dédunokáiról is. Mint elhangzott, a családi vállalkozásokban segített, ott dolgozott nyugdíjazásáig. Megélt két világháborút, az 1956-os forradalom idején pedig éppen Budapesten lakott a család az akkor még kicsi lányukkal közösen.

Az elmúlt évtizedek Székesfehérvárhoz kötik Dombóvári Györgynét, aki ma már nem nagyon mozdul ki otthonából, de követi a közéleti eseményeket és gyakran fogad kedves látogatókat, többek között az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület részéről is. Ambrusné Marika még a ma délutáni köszöntésen is részt vett Julianna néni lányával és férjével közösen. Lánya saját készítésű tortával lepte meg a 102 esztendőt betöltött édesanyját, mert mint mondja: ő a házi süteményt szereti.

Örömmel idézték fel a család mindennapjait, mutatták be történeteikkel a több országba szakadt gyermekek, unokák egész sorát. Bár saját maga nem mindig elégedett egészségével, a kedves elbeszélésekből kiderült, hogy egyedül a magas vérnyomás okoz gondot – immár négy évtizede - Dombóvári Györgynének. Tavaly év végén szemműtéten esett át, de Julianna néni a mai napig önállóan látja el magát, hallgatja a rádiót, este szinte az összes híradót megnézi és szemüveget is csak az olvasáshoz használ. Lánya és családja segít neki a bevásárlásban és az egyéb elintézni valókban, valamint Székesfehérváron élő egyik unokája is gyakran meglátogatja, ilyenkor nyáron például fagylalttal lepi meg az idős hölgyet.
Az örökbecsű kérdésre pedig, hogy mi a hosszú élet titka, lánya válaszolt. A család szerint Julianna néni esetében a titok abban rejlik, hogy soha életében nem mondott rosszat senkire. Szereti az embereket és az életet.
 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Kovács Zsolt