Teljes közvilágítás korszerűsítés a Maroshegyen és Alsóvárosban

A közvilágítás felújítására és cseréjére nyert pályázati forrást Székesfehérvár Önkormányzata, így csaknem 197 millió forintból a maroshegyi és az alsóvárosi utcák közvilágítása újulhat meg teljesen nyár közepéig.

 
 

 

 

A LED-es világítás működtetése töredéke a jelenlegi lámpatestekhez képest és éves szinten sok tízmilliós megtakarítás érhető el. A kivitelezés közbeszerzési eljárását elindítja a város, közben februárban aláírja az önkormányzat a támogatási szerződést és tavasz elején a nyertes kivitelező kiválasztása után azonnal indulhat a munka.

„Nagyon fontos fejlesztési mérföldkő a mostani pályázat elnyerése, hiszen a közvilágítás az egyik legfontosabb települési szolgáltatás." - mondta Cser-Palkovics András polgármester. Összesen 11 ezer lámpa van a városban, mely már elavult technológia és drága az üzemeltetése is, ezek közül pedig mintegy 1600 olyan lámpatest van Fehérváron, ami kifejezetten cserére szorul már. A város nyertes pályázata most teljes mértékben finanszírozza 1400 lámpatest cseréjét Maroshegyen és Alsóvárosban. LED-es lámpák lesznek az érintett városrészekben, ami láthatóság és a színhőmérséklet miatt is fontos. "A mostani pályázat csak az első lépés és minden remény megvan arra, hogy tovább tudunk, más városrészek közvilágításának fejlesztéséért pályázni. Szoros a kivitelezési határidő, hiszen nyáron már el is kell számolnia az önkormányzatnak a felhasznált összegről. A Városgondnokság az egész város vonatkozásában elkészítette azt a tervet, amivel a további pályázatokon is azonnal indulhat majd a város, ha lesz ilyen lehetőség." - mondta a város polgármestere.

 

Az alábbi utcákban újítják fel és cseréik LED-es lámpatestekre a közvilágítást

 

Ág utca

Fenyőfa utca

Sárkeresztúri út 1-47

Akácfa utca

Fogarasi utca

Segesvári utca

Alvinci utca

Gyimesi utca

Sóstói ltp

Alvinci köz

Hársfa utca

Szalontai utca

Aradi utca

Hátszegi utca

Szatmári utca

Balatoni - Úrhidai körforgalom

Homok sor

Széchenyi 116-174

Balatoni körforgalom (Interspar környéke)

Hosszúsétatér vasúton túl

Székely utca

Balatoni körforgalom (Úrhidai út)

Juharfa utca

Szovátai utca

Balatoni út

Királyerdei utca

Szörényi utca

Balatoni út zebrák

Kolozsvári utca

Tasnádi utca

Batthyány utca

Korondi utca

Tasnádi utca (új)

Batthyány köz

Korondi utca (új)

Temesi utca

Bercsényi utca

Kovásznai út

Temesvári utca

Besztercei utca

Lippai utca

Temesvári köz

Törő Gábor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvár nyert a pályázaton, ami beleilleszkedik a rezsicsökkentésbe. Kamerák telepítését is támogatja a pályázat, ami a közbiztonságot növeli majd a városrészekben.

Brájer Éva Maroshegy önkormányzati képviselője elmondta, hogy véglegesen nem eldöntött még, hogy az utcákban mely oszlopokon lesznek a lámpák a Maroshegyen, de szinte minden részét érinti a közvilágítás fejlesztést a városrésznek. Főként a téli hónapokban, amikor korán sötétedik nagyon fontos a maroshegyi szűk utcákban a közvilágítás.
Mészáros Attila az Alsóváros önkormányzati képviselője köszönetet mondott a város önkormányzatának, hogy ebben a városrészben valósulhat meg elsők között a közvilágítás korszerűsítése. Az ún fa utcákban és a Homoksor környékén újul meg a közvilágítás, ami a közlekedést és jobb közbiztonságot is segítik.
 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Törő Gábor

országgyűlési képviselő