Szívügyünk Fehérvár - újabb sikeres szűrőnap a Vodafone Sportcsarnokban

Az idei évben is sokan keresték fel a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű szűrőprogramot a Vodafone Sportcentrumban. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház által közösen szervezett egészségügyi eseményen a húszféle szűrésen kívül tanácsadással, előadásokkal, valamint kulturális programokkal várták a résztvevőket.

 
 

 

Egészségügyi központtá változott kedden délután a Vodafone Sportcentrum. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház közösen szervezte meg a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű szűrőnapot, melynek keretében 15 órától egészen este 19.00 óráig várták ingyenes egészségmegőrző és betegségmegelőző vizsgálatokkal, szűrésekkel, valamint többféle tanácsadással a városban élőket. A sportpályán hosszú asztalokon végezték a kórház munkatársai a legkülönfélébb szűrővizsgálatokat. A legtöbben a csontsűrűség-, a vércukorszint-  és a vérnyomásmérést vették igénybe.

Az öltözőket és a klubhelységeket „alkalmi rendelőkké” alakították át a szervezők, ahol sportsebészeti-mozgásszervi szűréseken, csontritkulás-kockázati felmérésen, anyajegyvizsgálaton, táplálkozási és dietetikai tanácsadáson, BMI-meghatározáson, koleszterin-, vércukorszint-, vérnyomás-, húgysav- és tüdőkapacitás-mérésen, urológiai szűrésen, átmozgató tornán, masszázson, újraélesztési és emlő önvizsgálati oktatáson, szemészeti, szájsebészeti és légzési vizsgálaton, valamint dohányzásról leszoktatási programon is részt vehettek az érdeklődők. Mindeközben a kosárcsarnok területén felállított színpadon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kórusának fellépésével kezdődött a szűrőnap, majd a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület adott elő látványos produkciót.

A keddi szűrőprogramon dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. „Az volt a célunk, hogy ne csak beszéljünk a megelőzés fontosságáról, hanem tegyünk is érte. Ehhez nagyon komoly támogatást kaptunk partnereinktől, különösképpen az egészségügyben dolgozóktól. Ezúton is szeretném minden szűrési programon résztvevő nevében megköszönni annak a több mint százötven egészségügyi dolgozónak az áldozatos munkáját, akik nélkül egészen biztosan nem lehetnénk ma itt! Partnereinkkel együtt azt tudom ígérni, hogy ezeket a szűrőprogramokat rendszeresen megszervezzük városrészi, térségi és központi szinten is.” – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

„Szívügyünk Fehérvár, szívügyünk a fehérváriak egészsége, mert szívügyünk a család. Ha az apa és az anya egészségesek, akkor tudnak dolgozni és megszülethetnek azok a gyermekek, akik az ország jövője szempontjából fontosak. És fontos a nagyszülők egészsége is, hogy sokáig vigyázhassanak az unokáikra. Szívügyünk nagyobb családunk, Magyarország egészsége is.” – emelte ki a megnyitón Vargha
Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Köszöntötte a a megjelenteket Törő Gábor országgyűlési képviselő is, aki örömtelinek nevezte, hogy egyre többen és többen látogatnak el az ilyen és ehhez hasonló egészségügyi szűrőprogramokra Székesfehérváron. "Meggyőződésem, hogy az idősebb generáció tagjai is ösztönözni tudják a fiatalokat a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára. Az egészséges életmódra való tudatos nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.” – monda Törő Gábor, aki megköszönte a szervezőknek és a támogatóknak, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a lakosság az egészséges életmód irányába fordítsa tekintetét.

Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója úgy fogalmazott a keddi eseményen, hogy kutyakötelességük, hivatásuk felkarolni a megelőzés ügyét. „A kórháznak az jó, ha a megelőzés kapcsán a lakosság egészségesebbé válik. Magyarország egészségügyi mutatói – elsősorban a daganatos és keringési betegségek kapcsán – sajnos az elmúlt évtizedekben olyan tendenciát mutattak, amelyet meg kell állítani. Azért dolgozunk nap, mint nap, hogy minél kevesebb rászoruló kerüljön kórházba, hiszen így több időt és energiát tudunk azokra fordítani, akik bekerülnek. Országosan is egyedülálló az a program, amelyet három évvel ezelőtt megkezdtünk, az előrelátó gondolkodásban pedig hatalmas segítségünkre vannak a közélet szereplői, a város és a megye vezetése, továbbá az országos képviseletek.” – zárta gondolatait dr. Csernavölgyi István, aki szerint tíz éven belül egészen biztosan jobbak lesznek az egészségügyi mutatók.

A köszöntőket követően dr. Csernavölgyi István főigazgató Brájer Éva alpolgármesterrel közösen adta át A Szabadművelődés Háza által kiírt rajzpályázat díjazottjainak az elismeréseket. Különdíjban részesült a Nefelejcs Óvoda közös munkája, emellett díjat vehetett át: Mészáros Anna (Munkácsy Mihály Általános Iskola), Járossy Jázmin (Szent Imre Általános Iskola), Pintér Noémi (Hétvezér Általános Iskola), Fekete Zsófia (Hétvezér Általános Iskola), Lakatos Luca (Szárazréti Óvoda), valamint Simon Fanni (Maroshegyi Óvoda).

A hivatalos megnyitót követően is több érdekességgel várták a Vodafone Sportcentrumba ellátogatókat. Átmozgató tornán vehettek részt a kórházi dolgozók irányításával, a „TEVAgy a Hős!” oktatóinak, Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán, a TEVA Magyarország tudományos munkatársának segítségével pedig az újraélesztést is meg lehetett tanulni pár perc alatt. A három emeleten zajló vizsgálatok közben az Alba Regia Táncegyüttes, a Felicita Kulturális és TáncSport Egyesült, továbbá Lovas Petra, az első Fehérvár Hangja győztese is fellépett. A szervezők nem feledkeztek meg a gyermekekről sem: míg a szülők, nagyszülők vizsgálatokon vettek részt, addig a legkisebbek a játszóházban érezhették jól magukat.
 
KÉPGALÉRIA a szűrőnapról
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

 

Törő Gábor

országgyűlési képviselő