Évadnyitó a Pákozdi Katonai Emlékparkban - idén is számos újdonsággal várják a látogatókat

Fennállásának nyolcadik évfordulóját ünnepelte szombaton nyílt nappal, egész napos programmal és múzeumlátogatással a Pákozdon, a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely. A rendezvényen emlékfutás, megemlékezés, kitüntetések átadása, kiállítások és interaktív gyerekprogramok is várták a látogatókat, akik a „BaKAland” és a Raptor Laser tag (lézerharc) pályát is megnézhették.

 
 

Szombaton délelőtt ünnepélyes keretek között kezdődött el a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely nyolcadik évada. A Katonai Emlékpark idei évadja is a MATASZ Emlékfutásával indult: a futók a Halesz ligetből futottak ki Pákozdra. A Pákozdi Katonai Emlékpark mai formájának gondolatát a pákozd-sukorói csata 150. évfordulója alkalmából a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete által életre hívott rendezvényen fogalmazta meg Gyuricza Béla egykori honvédelmi államtitkár. A Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely széles körű társadalmi összefogás eredményeként jöhetett létre. A Pákozdi Katonai Emlékhelyen a korabeli katonahősök tettei mellett a ma katonáinak tevékenységét is megismerheti a látogató.

Görög István ezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője évadnyitó beszédében elmondta, hogy közel tízéves munka eredményeként több ezer fő vett részt az idén is folytatódó „Hazafiság Iskolája” nevű programba. Az ország legnagyobb tekintélyű pedagógusainak segítségével, a HTBK által meghatározott program háttereként alakult meg az Európai Uniós támogatással megépülő Katonai Emlékpark Pákozd, azaz a KEMPP. Az új múzeum és látogatóközpont 2010-es alapítása óta büszkén mutatja be hazánk honvédelmét 1848-tól egészen napjainkig. A hét év alatt közel félmillióan látogattak el a KEMPP-be, több mint 120 ezren váltottak belépőt, a „Hazafiság Iskolájának” pedig több mint 16 ezer fős hallgatósága volt eddig. Görög István azt is hozzátette, hogy a közeljövőben újabb lehetőségekkel bővülhet a Katonai Emlékpark eddig is gazdag kínálata.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében jelképesnek nevezte, hogy március 15-e előtt néhány nappal tartják a KEMPP hagyományos évadnyitóját. Mint elmondta, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc a magyarok függetlenség iránti vágyának örökérvényű példája. Március 15-e és az azt követő hónapok történéseinek létjogosultsága a mai napig érvényesek. „A történelem mindig a bátrakat igazolja, a valódi tiszteletet pontosan ezért mindig a bátrak vívják ki. Nem véletlenül „Tiszteletet a bátraknak!” a március 15-i ünnep jelmondata. Ez akár a KEMPP jelmondata is lehetne, hiszen a Pákozdi Katonai Emlékhelyen is minden a bátrakról és a hősökről szól.” – mondta Vargha Tamás, aki megköszönte mindazok munkáját, akik méltóképpen állítanak emléket a katonahősöknek.

A szombati ünnepségen nyújtották át az Emlékpark fejlődése érdekében végzett munka elismeréséül a „Katonai Emlékparkért” emlékérmeket is. Az eseményen a médiakapcsolatok erősítéséért, valamint a Katonai Emlékpark megismertetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért Vakler Lajost, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-műsorvezetőjét is kitüntették.

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan ebben az évben is sok és érdekes programmal várják az új és visszatérő látogatókat. A hivatalos megnyitó után a KEMPP applikáció kalauzolásával körbejárhatóak voltak a Park külső emlékpontjai, valamint az érdeklődők megtekinthették a „BaKAland” és a Raptor Laser tag (lézerharc) pályát is. Elkészült a „Barátság kemence” fedése is, mindemellett az állandó kiállítások interaktív elemekkel gazdagítva várták az élményt kereső kicsiket és nagyokat, akik a NATO csatlakozásunk évfordulóján megnyíló „Együtt- Szövetségben” - NATO szervezetek Magyarországon című kiállítást is megnézhették. Az évad megnyitásával a park késő őszig minden nap 10-18 között várja látogatóit!
 
KÉPGALÉRIA a Katonai Emlékpark évadnyitójáról
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

vargha_tamas_2

 

Vargha Tamás

honvédelmi államtitkár,
Székesfehérvár országgyűlési képviselője