Ízletes finomságok és kulturális kavalkád az V. Fehérvári Halünnepen

Rotyogó bográcsok, színpadi programok és hal minden mennyiségben – ez várta azokat, akik ellátogattak szombaton a Palotavárosi tavakhoz. Az V. Fehérvári Halünnepen a horgász- és főzőversenyen mérhették össze tudásukat a résztvevők, de elkészült a város halászléje is, emellett családi és gyermekprogramok várták az érdeklődőket, sőt a szervezők több újdonsággal is készültek.

 

 

Négy év telt el az I. Fehérvári Halünnep óta, a rendezvény pedig továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Szombaton már jubileumi, ötödik alkalommal várták a halas étkek szerelmeseit a Palotavárosi tavaknál. Székesfehérvár második legnagyobb gasztronómiai fesztiválja a szeles időjárás ellenére is népes közönséget vonzott; a kilátogatók jó hangulatáról a horgász- és főzőversennyel, valamint színpadi programokkal gondoskodtak a szervezők.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is változatos elemek szerepeltek a gazdag programkínálatban. A nyílt, egyéni horgászversenyen négy kategóriában mérhették össze tudásukat a megjelentek, emellett a gasztronómiai rendezvényen újfent nagy sikert aratott a résztvevők körében a főzőverseny, melyre közel hetven csapat nevezett. Az elmúlt évhez hasonlóan most is részt vettek az eseményen a horvát tűzoltók, akik egy különleges nyárssütési technikával készítették el a friss csíptetett pontyot. Érdekesség, hogy mindkét eseményen ringbe szálltak a Színész Horgász Válogatott tagjai. Az V. Fehérvári Halünnepre kilátogatók Baráth Attilával, Csöre Gáborral, Reviczky Gáborral és Trokán Péterrel is találkozhattak.

A halételek gasztronómiáját népszerűsítő program köszöntőkkel és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar produkciójával kezdődött el. Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy a négy évvel ezelőtti célt sikerült megvalósítani, hiszen a lelkes közönségnek köszönhetően igazi hagyománnyá vált a Fehérvári Halünnep. Véleménye szerint az esemény helyszíne, a Palotavárosi tavak új értelmet nyert a rendezvénynek köszönhetően, igazi közösségé térré vált. Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva örömét fejezte ki, hogy ismét ilyen sokan kilátogattak a város második legnagyobb gasztronómiai eseményére. Véleménye szerint a Fehérvári Halünnep nemcsak Palotaváros, hanem Székesfehérvár legnagyobb rendezvényeinek a sorába emelkedhet a jövőben. Kellemes időtöltést kívánt mindenkinek és azt, hogy jövőre is találkozzanak a VI. Fehérvári Halünnepen.

Palotaváros északi részének önkormányzati képviselője, Viza Attila megköszönte az Önkormányzatnak, hogy már a kezdetekkor a rendezvény mellé állt, illetve a HOFESZ tagjainak a munkáját, akik minden évben felvállalják a szervezéssel kapcsolatos teendőket. Farkas László, Palotaváros déli részének önkormányzati képviselője szerint a környezet tökéletesen alkalmas helyszínül szolgál a Fehérvári Halünnepnek. Végül Nagy Attila, a HOFESZ elnöke üdvözölte a közönséget, aki szerint a Fehérvári Halünnep remek lehetőséget biztosít arra, hogy a halgasztronómia nagyobb népszerűségre tegyen szert.
Elkészítették Székesfehérvár halászlevét is a Palotavárosi Rendezvénytéren, Pamminger Ede és Grenyovszky Károly mesterszakácsok irányításával, akik összesen 650 kg halat dolgoztak fel. Az akasztói szikipontyból, eredeti szegedi paprikából és bajai tésztából készült ízletes levesből 1300-an falatozhattak. Természetesen a felnőtteken kívül a legkisebbekről sem feledkeztek meg a szervezők. A „Legyen saját halad a tóban!” című haljelölő akcióban öt szerencsés fiatal nevét sorsolták ki, akik a jövőben figyelemmel kísérhetik az általuk megjelölt halak fejlődését.

A szombati rendezvényre kilátogató több száz embernek nemcsak a horgászás és a finom falatok miatt volt érdemes kimenni. Az V. Fehérvári Halünnep programrepertoárjában többek között lovagoltatás, vadászkutya-bemutató és kutyasimogató, játszósarok, körhinta és oldtimer-bemutató is szerepelt, emellett a Felicita Kulturális és Tánccsoport Egyesület és a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület látványos elemekkel fűszerezett táncbemutatót tartott.

A sok finomság mellett a zenei kínálat is igen gazdag volt az V. Fehérvári Halünnepen: délelőtt a Kiskalász zenekar adott tavaszköszöntő koncertet, majd ezt követően a Veszprém Városi Cigányzenekar muzsikált, délután pedig a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játszott. A főzőverseny eredményhirdetése után a nap sztárja, Varga Miklós lépett színpadra, a rendezvényt a Paradicsom zenekar bulija és a 20.00 órakor kezdődő tűzijáték zárta.
 
Forrás: www.szekesfehervar.hu

 

       

vargha_tamas_2

 

Vargha Tamás

honvédelmi államtitkár,
Székesfehérvár országgyűlési képviselője